Hlavní obsah

Vláda odvolala Julínka z dozorčí rady VZP

Novinky, val
Aktualizováno

Vláda Jiřího Rusnoka na svém středečním jednání odvolala Tomáše Julínka (ODS) z dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Podle Rusnoka za to může fakt, že si toto místo nárokuje vždy ministerstvo práce, takže byl zástupce resortu změněn v závislosti na změně ministra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Rusnok před jednáním vlády

Článek

„Ministerstvo práce má dlouhodobě zástupce v dozorčí radě VZP,“ podotkl Rusnok na tiskové konferenci po jednání vlády. Dodal, že se jedná o jakési nepsané pravidlo.

Podle Rusnoka by měl zástupce resortu reprezentovat ministerstvo, a proto považuje za správné, že se změnami v čele resortu nastala i změna jeho zástupce v dozorčí radě VZP. „Považuji to za naprosto správný krok,“ prohlásil.

Julínka by podle něj měla nahradit Luisa Petráková, šéfka kabinetu ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka.

Na personální změny má vláda mandát

V úterý večer byli přitom odvoláni všichni čtyři členové představenstva Českých drah včetně generálního ředitele ČD. [celá zpráva]

Podle Rusnoka jsou změny „udělány v zájmu toho, abychom se brzy nedočkali, že České dráhy rovná se Sazka“.

Podotkl, že je ústavní povinností spravovat státní majetek. „Je to zcela v souladu s naším mandátem, který máme,“ uvedl.

Nebojí se přitom toho, že by personální změny měly vliv na hlasování o důvěře vládě. Podle něj mu mohou pomoci i uškodit. „V životě člověk nikdy neví, z čeho ztloustne,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám