Hlavní obsah

Představenstvo Českých drah padlo včetně Žaludy

– Praha • Aktualizováno

Dozorčí rada Českých drah v úterý odvolala všechny čtyři členy představenstva včetně předsedy Petra Žaludy, večer pak zvolila nové, tříčlenné představenstvo. Zda Žaluda zůstane generálním ředitelem drah, rozhodne nové představenstvo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf Českých drah Petr Žaluda byl odvolán z funkce předsedy představenstva.

Článek

V novém představenstvu státní společnosti usednou Dalibor Zelený, Daniel Kurucz a Pavel Švagr, oznámil předseda odborového sdružení železničářů a člen dozorčí rady drah Jaroslav Pejša.

O odvolání Žaludy se nový ministr dopravy Zdeněk Žák neúspěšně pokoušel už v roce 2009 coby náměstek tehdejšího ministra dopravy Petra Bendla (ODS). Od 19. července, kdy ministr prosadil obměnu většiny členů dozorčí rady Českých drah, se spekulovalo, že dny Žaludy ve vedení firmy jsou sečteny. Právě dozorčí rada rozhoduje o jmenování a odvolání vedení dopravce. Z dozorčí rady se tehdy museli poroučet téměř všichni členové, o jejichž setrvání v kontrolním orgánu dopravce rozhoduje vláda. Kromě zástupců odborů v dozorčí radě zůstal pouze Josef Smýkala. Ten v minulosti v klíčových otázkách hlasoval převážně proti návrhům současného vedení.

Ministr dopravy Zdeněk Žák v České televizi řekl, že důvody odvolání představenstva jsou dva. Jedním je velké zadlužování firmy a také velkorysé výdaje na externí služby, které si firma může zajistit sama. Podle Žáka daly ČD externím právníkům až 100 miliónů korun, ač má právníky vlastní.

Žaluda: Ani s námi nejednali

Podle Žaludy bylo dnešní zasedání nestandardní. Bývalo prý zvykem, že se jednání dozorčí rady představenstvo účastnilo, tentokráte ale bylo prý vedení firmy posláno pryč a poté bylo všem členům představenstva sděleno, že jsou kvůli neuspokojivým výsledkům odvoláni, dodal.

Žaluda trvá na tom, že výsledky ČD i ČD Cargo se vyvíjejí nad očekávání dobře a že Žák ani nikdo z členů dozorčí rady si informace o hospodaření nevyžádal. Minulý čtvrtek České dráhy mimořádně zveřejnily některé ekonomické ukazatele, které mají zlepšující se hospodaření firmy dokázat.

Podle Žáka, který kontrolu v ČD dlouhodobě prosazuje, ale tato čísla o kondici firmy nevypovídají a jsou účelově zkreslená.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr dopravy Zdeněk Žák

Podle Českých drah v letošním prvním pololetí vzrostl provozní zisk před započtením odpisů (EBITDA) proti loňskému prvnímu pololetí o 48 procent na 1,274 miliardy korun. Meziročně lepšího hospodářského výsledku se podle zveřejněných čísel podařilo dosáhnout i u nákladního dopravce ČD Cargo, který u stejného ukazatele navýšil zisk o 120 miliónů na 901 miliónů Kč.

Ministr ve vládě bez důvěry

K chování Žáka jsou překvapeni mnozí politici, včetně těch opozičních.

„Odvolání Petra Žaludy mne překvapuje, byť zůstává zatím generální ředitelem, protože si nemyslím, že by ČD nějak uškodil, spíše jim pomohl. Za svého působení ve funkci generálního ředitele zcela jistě vyvedl ČD z červených čísel,“ uvedl poslanec KSČM Karel Šidlo. Podle něj došlo také k obnově vozidlového parku ČD i ke změnám financování veřejné regionální dopravy.

„To jsou všechno kroky, se kterými se vyrovnal podle mého osobního názoru dobře. Nemám dost relevantních informací, a proto se budu důsledně zajímat o důvody, proč vláda začala zrovna u správní rady státní akciové společnosti ČD,“ dodal poslanec strany, která se zatím přiklání spíš k podpoře Rusnokovy vlády.

”Odvolání představenstva ČD je plně v kompetenci dozorčí rady společnosti a chceme věřit, že jde o krok ke stabilizaci firmy,“ uvedl Milan Chovanec, stínový ministr dopravy, místopředseda ČSSD a plzeňský hejtman. „Proto se chceme rychle seznámit s podklady, které vedly dozorčí radu k tomuto kroku. Pokud by k tomu neměla opravdu závažné důvody, budeme požadovat vyvození osobní zodpovědnosti po těch, kteří takto rozhodli,“ podotkl.

Poslanec LIDEM Jiří Rusnok upozornil, že ministr Žák je členem vlády, která dosud nepředložila programové prohlášení a nezískala důvěru Sněmovny.

„V tom případě by neměl činit tak zásadní rozhodnutí, která vyústila v odvolání Petra Žaludy z postu předsedy představenstva ČD,“ uvedl Rusnok, jmenovec předsedy vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám