Hlavní obsah

Poslanci budou o důvěře vládě zřejmě hlasovat příští středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pravděpodobně příští středu se uskuteční sněmovní schůze, na které by poslanci měli hlasovat o vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka. Schůzi však musí ještě svolat sněmovní organizační výbor, který se sejde tuto středu odpoledne.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jiří Rusnok s ministry Janem Kohoutem a Janem Fischerem na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

"My jsme zatím nedostali ten dopis, kterým by vláda měla sdělit, že má napsané vládní prohlášení a že tedy chce, aby jí Sněmovna vyslovila důvěru," prohlásila šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). "Ale na program schůze to zařadíme tak jako tak, protože ta třicetidenní lhůta, kterou má vláda k tomu, aby požádala Sněmovnu (o vyslovení důvěry), uplyne 8. srpna," upřesnila.

Prezident Miloš Zeman dříve uvedl, že se na hlasování do Sněmovny dostaví, zatím ale svou účast nepotvrdil. Němcová nicméně očekává, že přijde. "Nesdělil mi to oficiálně, ale pan kancléř opakovaně do médií potvrzoval, že prezident hodlá využít této příležitosti a přijít na jednání Sněmovny právě v době, kdy se bude hlasovat o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Tedy očekávám, že přijde, ale oficiálně to potvrzené není," uvedla.

Podpisy před prezidentem

Minulý týden Zeman prohlásil, že pokud Rusnokova vláda nezíská důvěru, bude chtít po bývalé koalici doložit sněmovní většinu tak, že mu její zástupci přinesou notářsky ověřené podpisy 101 poslanců. To Miroslava Němcová, která by stanula v čele vlády založené na půdorysu bývalé koalice, odmítla. Přišla ale s návrhem, že by se jednotliví poslanci podepsali přímo před Zemanem. [celá zpráva]

V úterý řekla, že prezidentovi by buď zástupci jednotlivých poslaneckých klubů sdělili, že všichni poslanci, kterých se to týká, trvají na svém podpisu. "Nebo bychom zvolili nějakou jinou formu, třeba i toho podpisu před panem prezidentem," dodala s tím, že se o postupu budou politici ještě radit.

Hlasování o důvěře by mělo být prvním bodem schůze, která by měla pokračovat i v dalších dnech, možná až do pátku. Podle toho, co navrhuje ODS, by měla Sněmovna projednávat zejména 17 návrhů zákonů ve třetím čtení. Půjde především o zákony spojené s účinností nového občanského zákoníku a také zákony zpřísňující obchod s alkoholem v reakci na loňskou metanolovou kauzu. Poslanci by měli projednat i Senátem vrácený návrh katastrálního zákona.

Reklama

Související články

Němcová rozpuštění Sněmovny nepodpoří

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v neděli v Otázkách Václava Moravce uvedla, že si nemyslí, že vláda Jiřího Rusnoka získá ve Sněmovně důvěru. Podotkla...

Výběr článků

Načítám