Hlavní obsah

V Ostravě vytáhnou proti zlodějům kol, bicykly dostanou speciální nátěr

Ostravští cyklisté si od srpna budou moci nechat zdarma označit kola takzvanou syntetickou DNA, což je speciální nátěr, který je vidět pouze pod UV světlem. Nátěr má v případě krádeže usnadnit identifikaci bicyklu i jeho vrácení majiteli. O nabídce ostravských strážníků v úterý informovala jejich mluvčí Vladimíra Zychová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jedná se o moderní značení jízdních kol prostřednictvím výrobku s názvem DataDotDNA. Tento výrobek je výjimečný tím, že obsahuje mikrotečky se specifickým kódem. Navíc všechny sady, kterými bude prováděno označení jízdních kol, budou zaregistrovány i v mezinárodní databázi výrobků DataDot, což v případě krádeže umožňuje individuální identifikaci každého takto označeného jízdního kola,“ vysvětlila Zychová.

Doplnila, že vlastní označování kol a jejich následnou evidenci budou strážníci dělat v centru prevence v ulici Alberta Kučery v Ostravě-Hrabůvce, a to každý všední den od 9 do 12 a od 13 do 14 hod., ve středu pak až do 17 hod.

Bez občanky to nepůjde

Kromě kola by si zájemce o registraci měl podle Zychové vzít občanský průkaz, vhodný je i doklad o nabytí kola, jako je faktura, účtenka, kupní smlouva a podobně. „V případě, že takový doklad zájemce o registraci kola již nebude mít k dispozici, sepíše na místě registrace čestné prohlášení o nabytí kola,“ uvedla mluvčí.

Doplnila, že strážníci se během celého srpna budou pohybovat také na vytipovaných cyklostezkách ve městě, kde zájemcům označí kolo přímo na místě. V době značení kol na cyklostezkách nebude tato služba fungovat v centru prevence. Bližší informace mohou zájemci získat na telefonním čísle 950 739 436.

Reklama

Výběr článků

Načítám