Hlavní obsah

Bývalý Drábkův náměstek Šiška byl obžalován z korupce

Bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a někdejší ředitel IT odboru ministerstva Milan Hojer stanou před soudem. Městské státní zastupitelství v Praze je v pondělí obžalovalo z podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby, řekla mluvčí žalobců Štěpánka Zenklová. Oběma podle ní hrozí až dvanáctileté vězení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Šiška

Článek

Dvojice podle policie nabídla firmě OKsystem přidělení zakázky za zhruba 100 miliónů korun výměnou za to, aby stáhla stížnost na postup ministerstva, kterou podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Společnost si u antimonopolního úřadu stěžovala na to, že ministerstvo postupovalo nezákonně při jiné veřejné zakázce zadané jím a ministerstvem vnitra.

Policisté původně vinili Šišku a Hojera pouze z podplacení, státní zastupitelství ale v průběhu vyšetřování rozšířilo jejich stíhání o zneužití pravomoci. Soud je vzal začátkem října do vazby, po několika týdnech byli propuštěni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Hojer

Podle soudu byl Šiška organizátorem trestné činnosti a měl faktickou moc něco ovlivňovat. Nedlouho po rozhodnutí soudu oznámil tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) odchod z vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám