Hlavní obsah

Bouřky dnes udeří extrémní silou, varovali meteorologové

Novinky, val

Většinu České republiky mohou zasáhnout v nejbližších hodinách silné bouřky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Jihočeském kraji a kraji Vysočina má jít dokonce o extrémně silné bouřky. Důvodem je studená fronta, která bude postupovat přes naše území směrem na východ.

Foto: pro Novinky Michael Toms, Novinky

Meteorologové varovali před extrémně silnými bouřkami.

Článek

„V přílivu tropického vzduchu, který proudí na Moravu a do Slezska, se v pondělí očekávají rekordní teploty, které budou dosahovat 32 až 37 °C. Teplé počasí ukončí zvlněná studená fronta, která postoupí během večera a noci na úterý z Čech přes Moravu a Slezsko dále k východu. Za frontou dojde k poklesu teplot na 23 až 27 °C,“ informovali meteorologové.

V pondělí se bouřky vyskytnou v Čechách a během večera a noci budou postupovat přes Českomoravskou vrchovinu, Moravu a Slezsko. Nejintenzivnější bouřky přitom mají být na jihu Čech a na Vysočině.

Kroupy a přívalové deště

V těchto dvou krajích platí varování pro extrémně silné bouřky, v Karlovarském, Ústeckém a Plzeňském kraji platí výstraha před silnými bouřkami. Ve zbytku republiky varují meteorologové před velmi silnými bouřkami. Výstrahy platí od pondělní 14. hodiny do úterního rána.

Bouřky bude doprovázet nárazový vítr o rychlosti kolem 90 km/h, v centrální části republiky dokonce kolem 110 km/h. Padat mohou také kroupy, a to i o velikosti přes dva centimetry. V přívalových deštích spadne podle ČHMÚ ojediněle i kolem 50 mm srážek.

Meteorologové proto doporučují důkladně zajistit příbytky a upevnit volně položené předměty. „V oblastech zasažených silnými přívalovými srážkami lze očekávat intenzívní odtok vody ze svahů, rychlé, intenzívní rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení ulic a domů, zatopení a podemletí komunikací a podobně,“ dodal ČHMÚ.

Bouřky se na českém území objevily i v noci na pondělí. Zasáhly Plzeňský, Ústecký a Liberecký kraj. [celá zpráva]

Přechod srážek přes ČRVideo: ČHMÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám