Hlavní obsah

Fischer uvolní dvě miliardy na povodně, počítá i s miliardovými pohledávkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle Jana Fischera uvolní ministerstvo financí další dvě miliardy na likvidaci povodňových škod. Uvedl to v diskuzním pořadu České Televize. Peníze budou použity napříč rezorty. Celkem by tak ministerstvo vydalo již čtyři miliardy. Počítá také s vydáním tří miliard na odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer

Článek

Ministerstvo po červnových záplavách uvolnilo dvě miliardy pro ministerstvo zemědělství. Podle Fischera peníze na povodně jsou připraveny a nebude problém je uvolnit. „Dvě miliardy, které jsme připraveni uvolnit, ale nepůjdou jen ministerstvu zemědělství, ale napříč rezorty,“ řekl v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce Fischer.

Povodně si vyžádaly celkem 15 lidských životů. Výrazně zasaženo bylo celkem sedm českých krajů, ve kterých vláda vyhlásila nouzový stav. Postiženo bylo 950 obcí, evakuováno bylo přes než 26 tisíc lidí.

Fischerův rezort zároveň počítá s uvolněním tří miliard na odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven. Fischer chce ale nejprve analýzu od ministra zdravotnictví.

Problémy s finanční situací pojišťoven zmínil po svém nástupu do funkce i nový ministr Martin Holcát. Řekl, že ji chce řešit přednostně, převzal už připravený návrh na odkup pohledávek. Zdravotní pojišťovny mají dohromady na účtech nižší zůstatek, než měsíčně dají za péči. Zůstatek se v jednotlivých měsících pohybuje do 16 miliard korun, měsíční obrat je přes 20 miliard korun.

Fischer chce udržet rozpočtový schodek

Čtvrt miliardy na posílení úřadů práce již podle Fischera ministr práce a sociálních věcí obhájil. Ministr financí bude ale po všech rezortech žádat úsporné opatření na chodech ministerstvech. Schodek státního rozpočtu byl do konce června 31,5 miliardy a byl meziročně nižší o přibližně 40 miliard.

„Uděláme všechno proto, abychom zůstali na schodku 105 miliard. Ekonomická realita je děsivá, manévrovací prostor velký není,“ konstatoval v pořadu Fischer s tím, že ministerstvo se zasadí o investice, které poskytují konkurenceschopnost.

Ministr podpoří vše, co přispěje k tomu, aby nepadaly podniky. U dopravní infrastruktury je podle svých slov schopen vyhovět požadavkům, ale bude chtít detailní analýzu. Stejně by podpořil i vědu a výzkum.

Ministr se také vyjádřil ke zhoršené ekonomické prognóze. „Čísla prognózy bych nedramatizoval, netěší, ale inkasujeme vyšší příjmy, než se čekaly. Schodek nakonec skončí dobře, vsadil bych se vysoko, že se podaří, že schodek bude do 100 miliard,“ prohlásil Fischer s tím, že v recesi se prognózách moc věřit nedá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám