Hlavní obsah

Ztroskotanou loď dotáhl remorkér do přístavu v Děčíně

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Nákladní loď, která ve čtvrtek odpoledne uvízla na Labi u Velkého Března na Ústecku, se v sobotu odpoledne podařilo po uměle vytvořené vlně uvolnit na řeku. Předcházelo tomu několikahodinové hledání a ucpávání děr, které loď utrpěla při nárazu na mělčinu. Remorkér ji pak následně dotlačil do Děčína.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Hasiči a potápěči dlouho hledali díry v lodi, kterými zatékalo do strojovny.

Článek

Hasiči a potápěči svoji práci skončili v sobotu kolem poledne. „Byly zaceleny všechny trhliny, voda ze strojovny lodi byla odčerpána,“ řekl Právu mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Vodohospodáři poté upustili vodu z vltavské kaskády. Vlna dorazila k ztroskotané lodi kolem 16. hodiny, speciální remorkér ji pak dotlačil do 20 kilometrů vzdáleného přístavu v Děčíně. „Na loď hasiči naložili dvě nádrže, aby do nich mohla být případná další voda odčerpávána během plavby,“ dodal Marvan.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Hasiči a potápěči dlouho hledali díry v lodi, kterými zatékalo do strojovny.

V Děčíně loď vyloží náklad a následně se přemístí do loděnice na opravu. Podle Lukáše Hradského, spolumajitele firmy EVD, které loď patří, budou škody řádově v miliónech korun. Přesnější číslo budou vědět až po kontrole strojovny, kterou po ztroskotání zaplavila voda. Oprava podle Hradského potrvá asi měsíc.

Loď měla s nákladem komponentů pro výstavbu elektrárny v Rusku namířeno do Belgie. Z Lovosického přístaviště vyplula ve čtvrtek poté, co vodohospodáři upustili vodu ze zdymadel a tím vytvořili umělou vlnu, která zvedla hladinu o zhruba 40 centimetrů. Ani to však nepomohlo.

Ředitel závodu Dolní Labe Právu v pátek řekl, že zatím neví, co způsobilo proražení trupu. Pracovníci Povodí Labe žádnou překážku v řece neobjevili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám