Hlavní obsah

Kauzu zneužití zpravodajců je nutné došetřit, zní z pravice

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politici hlavně napravo přijali rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana zrušit stíhání tří exposlanců ODS s úlevou, ale také s rozpaky. Nediví se také tomu, že pokračuje vyšetřování bývalé šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové kvůli jejímu úkolování Vojenského zpravodajství.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jana Nagyová po propuštění z vazby.

Článek

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg soudí, že udělování trafik je normální všude po světě, takže by se divil, kdyby to u nás začalo být trestné.

Další stíhání kvůli kauze Vojenského zpravodajství považuje Schwarzenberg za správné. „Když paní Nagyová tam neměla sebemenší pravomoci a dávala úkoly Vojenskému zpravodajství, tak to stojí za to se tím zabývat,“ řekl Právu.

Polčák: Neměli by spoléhat na imunitu

Podle šéfky LIDEM Karolíny Peake bylo rozhodnutí nejvyššího státního zástupce očekávatelné a srozumitelné. „Za závažnější jsem v celé kauze vždy považovala zneužívání Vojenského zpravodajství, jehož vyšetřování pokračuje,“ podotkla pro Právo Peake.

Podle předsedy ústavně-právního výboru Sněmovny Stanislava Polčáka (TOP 09/STAN) rozhodnutí nejvyššího žalobce není pro obviněné dobrá zpráva. „Protože je ta skupina stíhána dál, i co se týče těch trafik, neměli by se ti pánové spoléhat pouze na imunitu,“ sdělil Právu.

Podle Polčáka lze předpokládat, že celá kauza údajného uplácení trafikami přesto k soudu dospěje, přinejmenším v případě Nagyové a Romana Bočka. Nevěří však, že soud – pokud se neprokáže něco dalšího – kvůli trafikám někoho pošle za mříže.

Levice je zdrženlivá

Levice nechtěla Zemanův krok příliš komentovat. „Nehodlám jako politik zasahovat do práce orgánů činných v trestním řízení, a to ani komentováním jejich dílčích rozhodnutí. Doporučuji totéž i kolegům z levé i pravé části politického spektra,“ napsal Právu hejtman a první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Šéf komunistů Vojtěch Filip si chce s hodnocením počkat, jak si s výhradami poradí dozorující vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan. „Určitě nejde o konečné rozhodnutí, ale o odstranění pochybností,“ dodal.

Politici ODS nechtěli páteční vývoj komentovat. Expremiér Nečas se přitom tento týden znovu rozčílil. V časopisu Reflex řekl ke kauze údajného sledování své manželky z podnětu své přítelkyně Nagyové: „Vezměte si odůvodnění trestního stíhání Jany Nagyové. Najdete tam, že mě prý chtěla přimět k rozvodu. To je přímo ve zdůvodnění usnesení, což je skandální. Řeknu vám to jinak. Když proti vám stojí lidský dobytek a svině, může se stát cokoli. Někteří prokurátoři jsou dnes schopni využít a zneužít úplně všeho.“

Reklama

Výběr článků

Načítám