Hlavní obsah

Úřad vlády odmítl zveřejnit plat Nagyové, chrání její soukromí

Právo, Jiří Mach

Úřad vlády odmítl žádost Práva o informace o platu a odměnách bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jana Nagyová po opuštění vazební věznice.

Článek

Právo požadovalo podle zákona o svobodném přístupu k informacím údaje, jaký byl její plat od července roku 2010 do června 2013 včetně prémií a odměn a případných naturálií. Úřad žádost tento týden zamítl s poukazem na ochranu osobních údajů.

Podle šéfa tiskového odboru Jana Hrubeše se Úřad vlády rozhodl upřednostnit ochranu soukromí před právem na veřejnou kontrolu hospodaření.

„Je všeobecně známo, že údaje vztahující se k soukromí veřejně činných osob zpravidla vzbudí zájem veřejnosti, která je velice citlivě vnímá a hodnotí daleko kritičtěji, než kdyby se jednalo o údaje týkající se řadových občanů,“ napsal Hrubeš.

Informace o příjmech Nagyové navíc podle něj „nevypovídají nic o transparentnosti vynakládání veřejných prostředků a v případě jejich poskytnutí by nepřispěly k informování společnosti ve věci veřejného zájmu a k realizaci dohledu veřejnosti nad výkonem státní správy“.

Se svou opakovanou žádostí nepochodil ani Nadační fond proti korupci, který se informací domáhal od dubna. „V kontextu událostí z posledních týdnů, zejména pak veřejnému přiznání Petra Nečase, že Jana Nagyová je jeho milenkou, se jeví žádost NFPK o to naléhavější,“ prohlásil ředitel fondu Petr Soukenka.

Až 270 tisíc

Podle výplatnic, které počátkem minulého roku unikly na veřejnost, dostávala Nagyová ke svému základnímu platu 33 tisíc korun a příplatkům 49 tisíc ještě odměny, třeba i 190 tisíc. Za poskytnutí těchto údajů médiím je nyní souzen bývalý šéf rozvědky a člen NFPK Karel Randák. Obžaloba tvrdí, že Nagyové se „výrazně zhoršila pověst a došlo k poškození na cti“.

Únik informací tehdy vytočil premiéra Petra Nečase (ODS). Média podle něj překročila Rubikon, když legitimizovala krádež osobních dokumentů a spustila mediální lynč na konkrétního člověka, který prý nic neprovedl, jenom „pracuje, je to poctivý, slušný a pracovitý člověk“.

„Moji lidé dřou jako koně,“ hájil vysoké odměny tehdejší premiér, který až do současné politické krize tajil, že Nagyová je jeho přítelkyní.

Nagyová je stále zaměstnankyní Úřadu práce, avšak na neplacené dovolené. Otázkou zůstává, zda bude mít případně nárok na odstupné a v jaké výši.

Reklama

Výběr článků

Načítám