Hlavní obsah

Snahy o úspory u pražských strážníků odhalily skandální praktiky

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

V rámci druhé fáze reorganizace pražské městské policie se do ulic, jak bylo slíbeno, přesune 170 nových strážníků. Jenomže 250 lidí přišlo o místa a nová za méně peněz se jim nelíbí. Čtvrtina chce odejít a má nárok až na 10 platů odstupného. V rámci snah o úsporu se objevily i doslova skandální praktiky strážníků.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Například poříční útvar, který pomáhal vytopeným při povodních, si údajně nechal vytopit svou služebnu. Nevyklidili si ani posilovnu, jejíž vybavení bylo prý také zaplaveno. Podle některých členů tohoto útvaru však jen na místo přijela dodávka, posilovací stroje se naložily a vybavily zřejmě domácí posilovnu některého ze strážníků.

V kuloárech se hovoří i o tom, že na palivo ze služebních lodí vesele jezdí muži zákona ve svých soukromých autech. „Poříční útvar byl personálně též omezen, ale zůstává. O podezření z nekalého dění na tomto útvaru vím, šetří se to,“ reagoval ředitel strážníků Eduard Šuster.

Koně mají k dispozici i solárium

Ozvali se také strážníci, kteří upozorňují na to, že když se šetří na nich, možná by se tak mohlo dít i u koní, kterých má městská policie 25. I přesto, že na rozdíl od státní policie slouží u strážníků pouze jako dopravní prostředek.

Kromě zhruba čtyř set tisíc korun za pořízení stojí další statisíce přepravníky, postroj je za desítky tisíc, výcvik a ustájení jsou také měsíční tisícové náklady.

Kromě masáží mají koně například k dispozici i solárium na prohřátí svalů, což mnozí neopálení strážníci přijímají nelibě. Navíc například v Praze 5 mají na služebně pět strážníků a šest starokladrubáků.

„Koně zůstanou, nezbavíme se jich, ale už nyní jsem řešil náklady na jejich ustájení a servis a snížili jsme je o 30 procent. Jejich rozdělení budeme řešit ve III. fázi reorganizace, protože spadají pod obvodní ředitelství. Tam nyní rozhodují, kde kolik koní mají,“ bránil se Šuster.

Pohotovostní útvar zrušen

V rámci aktuální druhé fáze reorganizace, která vstoupí v platnost 1. září, došlo kromě přesunu 250 vedoucích pozic na nižší i k rušení některých oddílů.

Například pohotovostního útvaru, který tvořili speciálně cvičení strážníci, lezci, a hlavně lidé, kteří podle některých dokonce zachraňovali životy například při povodních. Zrušen byl též analytický útvar.

Odcházející vedoucí dostanou 10 platů

Z 250 lidí, kteří byli přesouváni, je pro odchod rozhodnuta čtvrtina. Jenomže podle zákona služebně starší strážníci mají nárok na odstupné ve výši deseti platů. Což by u více než 60 zaměstnanců mohla být poměrně vysoká částka.

„Jsem přesvědčen, že to nijak nenavýší náš rozpočet. Půjde o jednorázové částky. Tím, že bylo tolik vedoucích postů zrušeno, každý měsíc ušetříme půl miliónu korun. Za těch dvacet let tady vznikla i oddělení, která měla jednoho vedoucího a jednoho podřízeného. Bylo na čase tomu zamezit. A dokud povedu organizaci já, žádná další vedoucí místa nevzniknou,“ řekl rozhodně Šuster.

Reklama

Výběr článků

Načítám