Hlavní obsah

Uzavřete vepřín v Letech u Písku, vzkazuje Česku výbor OSN

Ženeva

Výbor OSN pro lidská práva ve čtvrtek vyzval Českou republiku, aby uzavřela vepřín, který byl v 70. letech postaven na místě bývalého sběrného tábora pro Romy. Informovala o tom agentura AFP.

Článek

ČR by měla mnohem více usilovat o respektování dějin a romské kultury prostřednictvím symbolických činů, jakým by bylo uzavření vepřína, na jehož místě byl za druhé světové války sběrný tábor Lety, uvedl podle AFP výbor se sídlem v Ženevě.

"Doporučení by měla být respektována, leč nejsou tu žádné zásadní sankční mechanismy," komentovala stanovisko výboru vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková s tím, že česká strana by se k doporučením měla vyjádřit do roka.

Sama Šimůnková s odstraněním vepřína souhlasí, zneucťuje prý památku pietního místa a při vzpomínkových akcích nepříjemně zapáchá. Zmocněnkyně ale upozornila, že nemá mandát o tomto rozhodnout, vyjádřit se musí nová vláda. Bývalý kabinet řešení odkládal s odůvodněním, že na to nejsou peníze.

Napětí mezi Romy a českou vládou kolem tohoto objektu trvá již téměř 20 let. Evropský parlament vyzval v letech 2005 a 2008 české úřady, aby sporný vepřín přemístily.

Tábor v Letech u Písku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám