Hlavní obsah

V tropických vedrech hrozí otrava oxidem uhelnatým, varují kominíci

Novinky, nes

V horkém letním počasí nám hrozí vážné nebezpečí otravy oxidem uhelnatým. Příčinou může být špatný tah ve spalinových cestách, a to samozřejmě ne od kamen, nýbrž od kotlů a plynových průtokových ohřívačů vody (karem). Řešením je důkladné větrání, eventuálně i kontrola komínů profesionály.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Při vysoké teplotě a nízkém tlaku venkovního vzduchu se skutečně může stát, že komín přestane táhnout a spaliny se začnou vracet do místnosti. Proto i mimo topnou sezónu registrujeme otravy oxidem uhelnatým,“ varoval prezident Společenstva kominíků ČR Emil Morávek.

„Odtah zplodin je v létě vždycky slabší, proto by lidé měli hodně větrat. Vyžadují to zejména malé místnosti s karmou či kotlem, opatrnost je nutná především v koupelnách. Zároveň je dobré mít na paměti, že právě toto období je vhodné k pravidelné roční kontrole spalinové cesty. Kdo si vzpomene až na podzim, může čekat i několik týdnů, protože kominíci mají napilno,“ dodal Morávek.

Morávkova slova potvrzuje i neštěstí z loňského roku. „Z loňského léta pamatuji tragický případ, kdy v Praze zemřel mladý student. V poledne se sprchoval v koupelně a otrávil se oxidem uhelnatým. Příčinou byla závada na spalinové cestě. Při nižších venkovních teplotách ji ještě dokázal eliminovat vysoký komínový tah. V letním horku už byl ale nedostatečný a spaliny se vracely do prostoru koupelny,“ upřesnil František Jiřík, soudní znalec v oboru kominictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám