Hlavní obsah

K Ústavnímu soudu míří první stížnost v kauze trafik exposlanců ODS

Právo, Radim Vaculík

První ústavní stížnost proti rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) o imunitě tří obviněných bývalých poslanců ODS v kauze politických trafik je na světě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve středu ji podal český občan žijící v Rakousku Philipp Janýr, který dal Právu k dispozici i její kopii. Přestože není ani účastníkem řízení, ani zákonodárce, kteří mohou stížnost podat, Janýr se domnívá, že i on má právo se na Ústavní soud obrátit.

Usnesení NS z 16. července totiž podle něj zasáhlo do práv všech občanů ČR, a tedy i těch jeho. Podle něj NS sice vydal opatření v konkrétním případě, ale s obecnějším dopadem, a tedy není nutné, aby byl účastníkem sporu. Janýr navrhuje, aby Ústavní soud jeho stížnost projednal přednostně a rozhodnutí NS zrušil.

Stále považuje jednání obviněné trojice a bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) za korupci, a to takového rozsahu, že se podle něj jedná dokonce o útok proti ústavnímu zřízení ČR. Janýr jde v kritice tak daleko, že postup Nečase a spol. označil jako trestný čin sabotáže.

„Nejvyšší soud nás vrátil do doby třídního systému, kde určité vrstvě lidí náleží bez ústavní legitimity více důstojnosti a práv,“ myslí si.

Text jeho stížnosti prostudoval advokát a někdejší policista Václav Láska, který se v minulosti v kauze politické korupce poslanců rovněž angažoval. Na rozdíl od Janýra se však obává toho, že stížnost Ústavní soud smete ze stolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám