Hlavní obsah

Sobotka chce ve druhém pokusu sestavit vládu, Rusnoka odmítá

Novinky, Jiří Ovčáček

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka trvá na tom, aby byl prezidentem Milošem Zemanem, pokud vláda Jiřího Rusnoka nedostane důvěru, pověřen ve druhém pokusu sestavením vlády. Právě vůči Rusnokově vládě zastává Sobotka kritický názor, navzdory řadě svých spolustraníků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

„V případě, že vláda Jiřího Rusnoka nedostane důvěru v Poslanecké sněmovně, je soc. dem. připravena ucházet se o druhý pokus a jednat na půdě Poslanecké sněmovny o případné podpoře nebo toleranci menšinové vlády soc. dem., nejlépe do předčasných voleb,“ řekl ve středu Sobotka Novinkám.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář se ale v úterý nechal slyšet, že pověření Sobotky sestavením vlády není pravděpodobné. Odkázal na to, že lídr soc. dem. by těžko sháněl ve Sněmovně podporu. [celá zpráva]

Sobotka si chce počkat na vyjádření prezidenta Zemana. „Počkám si na vyjádření pana prezidenta,“ zdůraznil.

Rozdělená ČSSD

V rámci ČSSD se nyní vede debata o postoji k Rusnokově vládě. Mírně navrch mají její příznivci. Například šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc ve středu uvedl, že je nakloněn tomu, dát Rusnokovu kabinetu důvěru. Sobotka, stejně jako třeba stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier je jiného názoru.

„Můj názor vůči Rusnokově vládě je kritický – zejména proto, že tato vláda slibuje více, než může splnit,“ uvedl Sobotka. ČSSD vyřkne definitivní ortel na společném jednání poslaneckého klubu a předsednictva, které se uskuteční 2. srpna. O vládě by se mělo hlasovat 8. srpna.

Sobotka na druhou stranu ve svém postoji sbírá podporu u jiných politických stran. Prezidenta k pověření předsedy soc. dem. sestavením vlády ve druhém pokusu vyzval šéf strany LEV 21 Jiří Paroubek.

„Upozorňovali jsme prezidenta Miloše Zemana, že Jiří Rusnok má se svou vládou jen malou šanci získat při hlasování důvěru v Poslanecké sněmovně. Měli jsme pravdu. Svou chybu může M. Zeman ještě napravit tím, že ve druhém pokusu pověří sestavením nové vlády předsedu ČSSD. Ten by měl – v případě získání důvěry pro svou vládu ve Sněmovně – dohodnout s pravicí termín rozpuštění Sněmovny, a tedy i termín předčasných voleb,“ uvedl ve středu Paroubek za vedení své strany.

Rusnok věří v úspěch

Rusnok ve středu po jednání kabinetu nechtěl spekulovat o tom, kdo by měl být při případném druhém pokusu pověřen sestavením kabinetu. Nekomentoval ani dotaz, zda by se jej případně zhostil i podruhé.

„Já bych opravdu nechtěl předbíhat událostem, co bude, kdyby. My teď budeme dělat všechno pro to, abychom důvěru dostali,“ řekl Rusnok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám