Hlavní obsah

Vláda stáhla návrh zákona o změnách státních zastupitelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabinet premiéra Jiřího Rusnoka ve středu podle očekávání stáhl návrh zákona o státním zastupitelství. Postup avizovala ministryně spravedlnosti Marie Benešová a po jednání vlády jej oznámil premiér. Benešová chce návrh přepracovat a předložit jej znovu.

Foto: Petr Horník, Právo

Marie Benešová

Článek

Benešové v návrhu chybí řešení odchodů žalobců do důchodu. Podle ní by žalobci měli mít samostatný rozpočet, což by zaručilo jejich větší nezávislost. "Dospěla jsem k názoru, že nejlepší způsob, jak postupovat, je vzít tento zákon zpět," uvedla už dříve ministryně.

Vrcholní představitelé státního zastupitelství zákon nadále podporují a s jeho stažením nesouhlasí. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už dříve uvedl, že návrh zákona považuje za dobrý, rozhodnutí Benešové však prý respektuje. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová z pozice prezidentky Unie státních zástupců uvedla, že se zpětvzetím návrhu zákona nesouhlasí. Záměr zákon stáhnout už dříve zkritizoval i předchůdce Benešové ve funkci ministra Pavel Blažek (ODS). Podle něj je tento krok de facto "odložením zákona do ztracena".

Návrh zákona již v červnu podpořila v prvním čtení Sněmovna, poslanci ale měli k normě výhrady a ohlásili, že budou chtít normu upravit.

Termín nového předložení je nejasný

Benešová tvrdí, že na nové podobě zákona bude spolupracovat s odborníky i politiky, nezveřejnila ale žádný termín, do kdy by měl být návrh hotov. Uvedla jen to, že poradu s experty svolá po prázdninách. Je tedy otázka, zda návrh ve svém funkčním období vůbec stihne předložit vládě.

Benešové se nezamlouvá navrhované zrušení vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci. Diskutovat by se podle ní ještě mělo i o délce funkčního období nejvyššího státního zástupce. Návrh počítal s tím, že nejvyšší státní zástupce bude jmenován prezidentem na deset let bez možnosti znovujmenování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám