Hlavní obsah

ODS hrozí exodem náměstků z ministerstev, pokud Rusnok získá důvěru

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vláda Jiřího Rusnoka získá důvěru, čeká ministerstva velký odchod náměstků. ODS má rozseto po všech ministerstvech 20 náměstků, kteří v resortech setrvají do 8. srpna, kdy se má hlasovat o důvěře vládě. V úterý se náměstci s vedením ODS shodli, že pokud Rusnok uspěje, ministerstva opustí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřadující předseda ODS Martin Kuba s kandidátkou strany na premiérku Miroslavou Němcovou.

Článek

„Naši náměstci potvrdili, že se hlásí ke stojedničce, ale pokud by tu vznikla vláda, která by se opírala o hlasy KSČM, tak je to pro ně moment, kdy by nemohli být pod takovou vládou podepsáni,“ řekla Právu šéfka Sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Ta se ve středu se šéfem ODS Martinem Kubou a s náměstky sešla. Podle Kuby by náměstci nezůstali ani ve vládě, kterou by „bez důvěry uměle udržoval u moci pan prezident“.

Kuba po jednání vzkázal ministru dopravy Zdeňku Žákovi, aby se do hlasování o důvěře zdržel dalších personálních změn. „To považujeme za předčasné a vláda by to do získání důvěry dělat neměla,“ uvedl Kuba. Nový ministr dopravy Žák vyměnil více než polovinu dozorčí rady Českých drah.

Vládu s podporou KSČM nepřekousnu, tvrdí Polák

Náměstek na ministerstvu zdravotnictví Ferdinand Polák po jednání řekl, že se na případném odchodu jednomyslně shodli. „Osobně si nedokáži představit, že bych setrval ve vládě, která by vládla na základě důvěry KSČM,“ uvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák.

ODS například na ministerstvu zahraničí zastupuje bývalý poslanec Tomáš Dub, na spravedlnosti Daniel Volák nebo na obraně Libor Karásek. Podobně jako náměstci ODS se před nedávnem vyjádřili i dva náměstci za TOP 09, Tomáš Tesař na ministerstvu životního prostředí a Martin Plíšek na ministerstvu zdravotnictví.

Zatím nejvíce pročistil svůj úřad ministr práce František Koníček, který už sesadil pět manažerů úřadu: náměstka pro informační technologie Petra Krůčka a ředitele Fondu dalšího vzdělávání Jana Vitulu, oba z TOP 09, také šéfa sekce fondů EU Vladimíra Kváču, ředitele odboru řízení projektů Petra Leistnera a šéfa odboru koncepcí a mezinárodní spolupráce v oblasti zaměstnanosti Romana Seidla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák

Zemětřesení přežil náměstek pro sociální a rodinnou politiku Pavel Čáslava z ODS a také náměstek pro sociální začleňování a rovné příležitosti Jan Dobeš, kterého do pozice delegovaly Věci veřejné, když ještě měly podíl na vládě. Ministr financí Jan Fischer odvolal dva své náměstky, mezi nimi Zdeňka Zajíčka z ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám