Hlavní obsah

ČSSD by měla Rusnoka podpořit, tvrdí Zavadil

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil uvedl v rozhovoru pro Právo, že by sociální demokraté měli podpořit Rusnokovu vládu. Zopakoval, že jakákoli vláda je lepší než Nečasův kabinet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Článek

Myslíte si jako možný volební lídr soc. dem. v Praze, že by ČSSD měla dát důvěru Rusnokově vládě?

Jsem přesvědčen, že by ji měla dát. Je škoda, že když hned v prvních dnech po pádu vlády měla soc. dem. příležitost jít do sestavení kabinetu, odmítla to. Neznám důvody.

Jakákoli vláda, která by měla následovat, tedy i ta Rusnokova, bude lepší než vláda, která by se měla znovu skládat z koaliční party v čele s paní Němcovou. Bylo by to velmi odvážné. Paní předsedkyně Sněmovny si vážím, ale není to typ krizového manažera.

Jiný názor od vás nelze čekat, když Rusnok byl léta vaším spolupracovníkem a nyní jste poradcem prezidenta.

Jenže já tady mluvím z pozice šéfa odborů. Zemi sužují velké ekonomické problémy, které drží na ulici půl miliónu lidí bez práce, hrozí další průšvihy. Místo toho se politici vzájemně drží pod krkem, koalice hystericky žvaní a opozice pro mě nepochopitelně tápe. To ničemu nepomůže.

Stanete-li se lídrem ČSSD v Praze, pověsíte svou odborářskou funkci na hřebík?

Ano, kdysi jsem řekl, že nebudu sedět jedním zadkem na dvou židlích. Definitivní rozhodnutí, zda budu lídrem, ještě nepadlo. To se rozhodne až kolem 12. srpna. Mohu ale říci, že z větší části jsem rozhodnutý. Záleží na ČSSD.

Jaké vidíte východisko ze situace, kdy není jasné, kdo bude nakonec vládnout, politické strany se navzájem drží v šachu, dohoda v nedohlednu?

Pokud bude pokračovat tenhle politický marasmus, věřím, že lidem konečně dojde trpělivost. Může dojít k masivní akci za rozpuštění parlamentu a za předčasné volby.

Odbory něco chystají?

Zatím nic neorganizujeme, případný občanský protest by ale odbory podpořily. Je třeba, aby se situace stabilizovala a nastartoval se ekonomický růst. A Rusnokova vláda, byť nebude mít mandát politických stran, je schopná udělat kroky, které by to mohly začít. My jsme z okolních států na tom nejhůř, co se týče růstu HDP i nezaměstnanosti. Sousedé rostou a my stále klesáme.

Kdyby ale dostal Rusnokův tým důvěru, pak se lidé předčasných voleb nedočkají.

Jsem si jist, že kdyby to nastalo a tento parlament bude ochoten a schopen s jeho vládou komunikovat, tak se dá řada dobrých věcí rozjet i schválit. Je tu řada zákonů, které již ve Sněmovně leží.

Odbory mají hájit práva zaměstnanců. Patří mezi jejich apolitické poslání zapojení do debat o parlamentní krizi?

Minulý týden jsem byl na Ostravsku, tam reálně hrozí, že o práci přijde několik tisíc lidí. Máme největší nezaměstnanost od krize v třicátých letech, máme vysoké zadlužení, ekonomika neroste, naopak se propadá. To vše se dotýká nikoli vzdáleně, ale přímo práv zaměstnanců, života lidí. Tady je třeba, aby začala rychle fungovat vláda.

Za této situace prohlásí šéf poslanců ODS Marek Benda, že ho vůbec nezajímá, jaký bude mít Rusnokova vláda program. Sněmovna jako celek se zabývá ve složité situaci země jen sama sebou, přestala prakticky cokoli dělat pro lidi. Máme tady aktuálně dvě skupiny českých občanů. My a oni. Žádat, aby se přestalo intrikařit, žvanit, to nejsou práva zaměstnanců?

Reklama

Výběr článků

Načítám