Hlavní obsah

Peake po jednání s premiérem: LIDEM své stanovisko nemění, Rusnoka nepodpoříme

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ani hodinová schůzka šéfky nejmenší strany bývalé vládní koalice LIDEM Karolíny Peake s premiérem Jiřím Rusnokem nezměnila její odmítavé stanovisko k možnosti, že by osm poslanců této strany ve Sněmovně podpořilo Rusnokův tým.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfka strany LIDEM Karolína Peake po jednání s premiérem Jiřím Rusnokem.

Článek

Jak řekla po setkání Peake, stanovisko poslanců její strany vyplývá z deklarované podpory Miroslavy Němcové jako společné koaliční kandidátky na post premiérky. Připomněla, že poslanci LIDEM podepsali listinu, kde je 101 jmen, a Peake nevidí žádný důvod, proč by toto své stanovisko měli měnit.

Peake pozvala premiéra na jednání klubu LIDEM, které se koná týden před hlasováním o důvěře. On její pozvání přijal. „Aby mohl říci své argumenty i poslancům, abych je já jen netlumočila,“ dodala šéfka LIDEM.

Nezkoušel ji přemlouvat

„Pan premiér mě nezkoušel přemlouvat, snášel argumenty pro podporu jeho vládě. Soustředili jsme se na ty prioritní body, s kterými jsme šli i do jednání s ODS a TOP 09. Pan premiér se vyjádřil, že by si návrhy zákonů, které my prosazujeme - o financování politických stran, o úřednících nebo zákona o povinném registru smluv uzavíraných státem - představoval ještě přísnější. Což mě potěšilo, že jeho vláda tyto zákony podpoří,“ uvedla Peake.

”LIDEM spoléhá na to, že si spolu se svými bývalými koaličními partnery podali ruku na prosazování těchto prioritních programových bodů, které nám zaručily již jednou dostatečnou většinu ve Sněmovně. Já jsem poněkud po předešlých zkušenostech obezřetná k jakýmkoli slibům. Nicméně je to ona stojednička, kterou potřebujeme, abychom mohli tyto body prosadit,“ prohlásila.

Jsme jediná konzistentní strana, tvrdí Peake

Na otázku Práva, zda existuje možnost, že by LIDEM svůj postoj k Rusnokově týmu změnila, Peake uvedla: „V politice se situace mění každým dnem a naše politická strana je jedinou konzistentní ve svém stanovisku, zatímco jiné strany je postupně měnily.“

Předpokládá, že plány koalice bude moci uskutečnit jen za předpokladu, že její strany budou schopny se domluvit na vládě. Záležet bude podle ní také na prezidentovi Miloši Zemanovi, zda skutečně Miroslavu Němcovou sestavením vlády pověří.

Peake odmítla odhadovat, zda Rusnokova vláda důvěru získá. „Nikdy si na nic nesázím ani nic neodhaduji, obzvláště ne v politice,“ poznamenala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám