Hlavní obsah

Přes den jsou na Šumavě i třicítky, v noci mrzne

Právo, Vladimír Vácha

Zatímco přes den se teploty na Šumavě šplhají i přes třicet stupňů, v noci na území Národního parku Šumava už dvanáctý den klesají na bod mrazu. To je, jak Právu potvrdil mluvčí NPŠ Pavel Pechoušek, nejvyšší počet za posledních 15 let.

Foto: Pavel Pechoušek, NP Šumava

Antonín Vojvodík kontroluje naměřenou teplotu na Horské Kvildě.

Článek

„V úterý ve čtyři ráno naměřil šumavský lovec mrazů a náš spolupracovník Antonín Vojvodík minus 0,6 stupně Celsia. V pondělí to byly dokonce více než tři stupně pod nulou. V obou případech klesla teplota k těmto hodnotám na meteorologické stanici Perla u Kvildy, což je jedno z nejstudenějších míst Šumavy,“ uvedl Pechoušek s tím, že mrazivá rána očekává Vojvodík i po zbytek července.

Rozhodně to ale neznamená, že by se turisté měli Šumavy bát. Nízké teploty jsou, jak mluvčí zdůraznil, jen záležitostí nocí, přes den je na Šumavě podobně jako všude jinde v republice.

Dosavadních dvanáct mrazivých nocí není maximum. Nejvíce jich zde zaznamenali v roce 1990 – osmnáct. Vůbec nejnižší červencová teplota za posledních 35 let byla na Šumavě naměřena v roce 1996, kdy teplota na meteorologické stanici Perla klesla na minus 7,6 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám