Hlavní obsah

Exministři si ve Sněmovně finančně pohorší, zbývá souboj o výbory

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pád vlády Petra Nečase udělal čáru přes rozpočet devíti jejím členům, kteří nyní budou řešit svou budoucnost ve Sněmovně. Zapojí se aktivně do její práce a nechají se navolit do některého z 16 výborů, nebo využijí možnosti nechat si až do voleb zcela volné ruce? Ze dne na den se z nich stali řadoví poslanci, bez jakéhokoli angažmá a bez funkce, což jim dává nárok pouze na základní plat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Nečas (ODS), Karolína Peake (LIDEM) i Zbyněk Stanjura (ODS) si mohou hledat místa ve výborech Sněmovny

Článek

Benefitem jsou jim jen vyšší náhrady, které jsou proti těm vládním až více než dvojnásobné. I tak je propad jejich příjmů citelný, neboť pokud se jim nepodaří získat některou z placených funkcí ve Sněmovně, ze zhruba 120 tisíc korun příjmu se propadnou na přibližně 80 až 95 tisíc hrubého.

Vedle expremiéra si nyní budou hledat uplatnění jeho straničtí kolegové Zbyněk Stanjura, Tomáš Chalupa a Petr Bendl, z TOP 09 a Starostů Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek, Alena Hanáková a Leoš Heger, a také předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

Jasno má pouze exministr financí Kalousek, o kterém se spekulovalo, že by mohl citelně zatápět Rusnokově vládě v rozpočtovém výboru. „Nebudu se ucházet o místo v tomto výboru. Zůstanu liberem,“ řekl Kalousek Právu. „Budu obcházet výbory podle toho, kde budou zajímavé věci. Nemusím mít za každou cenu hlasovací právo v rozpočtovém výboru, ale stačí, když budu na jeho jednání,“ naznačil exministr své ambice.

Volná místa jsou jen v některých výborech

Rozpočtový výbor je jedním ze čtyř, ve kterých jsou volná místa. V tomto výboru jsou dvě. Problém je však v tom, že by podle dřívějších dohod měla náležet bývalé opozici. Tři neobsazená křesla jsou v kulturním a školském výboru, kam by se tak mohla vrátit exministryně kultury Hanáková.

Dva posty se nabízejí v kontrolním výboru a jeden v petičním. To je možnost pro Bendla, který na začátku volebního období působil v obou, ale s jeho bývalým resortem zemědělství nijak nesouvisejí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS)

Zařazení každého poslance musí svým hlasováním posvětit Sněmovna. Ta také hned po volbách rozhodla, kolik lidí ve kterém výboru zasedne. Ostatní výbory jsou nyní zcela naplněny, a pokud by někdo projevil přání v některém pracovat, musel by mu někdo z jeho stranických kolegů místo přenechat.

Záleží na budoucnosti Sněmovny

Někdo by musel jít z kola ven. To bude zřejmě problém exministra dopravy Stanjury, jehož srdce táhne do hospodářského výboru, který odchodem do vlády opustil.

„Všechna místa určená ODS ve výborech jsou obsazená, a tak by nějaký kolega nebo kolegyně z výboru musel odejít. To se bude řešit až v září, poradit se o tom musíme v klubu,“ nespěchá na řešení Stanjura.

Podle něho záleží i na tom, jaká budoucnost tuto Sněmovnu čeká. „Jestli to bude dlouhodobá situace, protože nevíme, jak to dopadne s vládou, tak bych určitě chtěl v nějakém výboru pracovat,“ dodal Stanjura.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

U šéfa TOP 09 a bývalého šéfa diplomacie Schwarzenberga se dá předpokládat zájem o zahraniční nebo evropský výbor. „Ještě jsem o tom nepřemýšlel. Jsem připraven pracovat, ale nevím, zda to bude možné, jestli mě v nějakém výboru na tak krátký čas vezmou,“ prohlásil.

Kam zamíří Nečas, který zatím řešil soukromé záležitosti včetně ubytování, které získal v poslanecké ubytovně v Nerudově ulici, není jisté. V minulosti měl velký záběr, když pracoval ve výborech pro obranu, evropském a sociálním. Ani v jednom ale není volno.

Heger by vzal jen  zdravotní výbor

Exministr zdravotnictví a lékař Heger má prý před sebou dvě volby: podle jeho profese zaměřený výbor, nebo nic. „Rád bych do zdravotního výboru, ale ve všech výborech je dost obsazeno. Tak asi budu bez výboru a budu chodit do zdravotního výboru jen bez hlasovacího práva,“ sdělil Právu. Aktivně pracovat ve výborech určitě chtějí exministr životního prostředí Chalupa a vicepremiérka s protikorupční agendou Peake.

Chalupa se rozhodne podle možností. Kdysi působil v zahraničním a evropském výboru, jeho ministerská zkušenost by mu mohla otevřít cestu do výboru pro životní prostředí. Jako bývalý starosta Prahy 6 by se mohl uplatnit i v regionálním výboru. Má to ale háček, všechny jsou plné.

Peake, která bývala dokonce předsedkyní ústavněprávního výboru, se chce nejprve poradit. „Musím se domluvit s ostatními kolegy z LIDEM, abychom měli ve výborech rovnoměrné zastoupení,“ uvedla.

Zda by zamířila do ústavněprávního výboru, kde má LIDEM dva zástupce a Jana Suchá je místopředsedkyní, je nejisté. Předsednictví již mezitím obsadila TOP 09.

Osm solitérů

Vedle nových exministrů je ve Sněmovně ještě osm poslanců, kteří nejsou v žádném výboru.

Např. bývalý ministr školství Josef Dobeš, který po odchodu z vlády shání podporu pro své hnutí Pro sport a zdraví a do Sněmovny příliš nedochází. Nikam se nehlásí ani bývalá místopředsedkyně Sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09), která dříve působila ve výboru pro obranu, ústavněprávním, volebním nebo mandátovém.

Volní jsou i Vít Bárta (VV) a Jaroslav Škárka (nezařazený), které Sněmovna odvolala po skandálu s údajným uplácením ve VV. Škárkovi již nabídla post ve výborech ODS, která si tím zajišťovala jeho loajalitu vůči tehdejší Nečasově vládě.

Rozhodnutím Sněmovny není již členem žádného z výborů třeba ani Radek John (VV), který byl donucen opustit post předsedy výboru pro bezpečnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám