Hlavní obsah

Plzeň povolila snížit hladinu Mže, v bahně se uvařily chráněné mihule

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

V jedno velké pohřebiště se v pondělí odpoledne změnilo koryto řeky Mže v Plzni pod Saským mostem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Koryto řeky Mže se změnilo v pohřebiště mihulí.

Článek

Vodohospodáři na základě povolení magistrátu snížili hladinu vody o téměř metr a skoro polovina řečiště zůstala na suchu. V bahně, do kterého se intenzivně opíraly sluneční paprsky, se doslova uvařily stovky chráněných mihulí říčních.

Hadovité rybky, které jsou na seznamu ohrožený druhů živočichů, se snažili ještě zachránit ekologové. Hodiny se brodili bahnem, ale většinu mihulí už našli uhynulých. Zasáhnout museli až pracovníci České inspekce životního prostředí, kteří nařídili správci toku hladinu opět zvýšit.

Povolená manipulace

„Probíhá tady řádně povolená manipulace za účelem snížení vody v nadjezí, která souvisí s napojením kanalizace na stavbu nového divadla v Jízdecké ulici,“ řekl Právu Petr Vicenda z plzeňské pobočky Povodí Vltavy. Podle něho je snížení hladiny plánováno na tři týdny.

„Z rozhodnutí inspekce životního prostředí jsme stavidla na regulačním jezu vytáhli zpět nahoru, aby se obnažené části řečiště znovu dostaly alespoň deset centimetrů pod vodu. V úterý budeme situaci řešit dál,“ dodal Vicenda.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Mihulím se stalo osudným snížená hladiny řeky.

Podle vedoucí odboru životního prostředí plzeňského magistrátu Dagmar Svobodové povolení na regulaci výšky hladiny vodního toku bylo vydáno už začátkem letošního roku. „Nikdo nemohl předpokládat, že nastanou tak extrémní klimatické podmínky,“ prohlásila Svobodová.

Usmrcení chráněného živočicha je trestným činem

Inspekce životního prostředí prověří, zda měl magistrát pro rozhodnutí k dispozici kladné stanovisko zejména orgánu ochrany přírody, neboť se jedná o zásah do biotopu zvlášť chráněného živočicha.

„V takových případech se musí provést průzkum dané lokality tak, aby v případě výskytu chráněných živočichů mohl být zabezpečen jejich záchranný transfer,“ řekl inspektor Miroslav Hůla. Ten upozornil na to, že usmrcení byť jen jednoho chráněného živočicha je trestným činem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám