Hlavní obsah

Rusnok u Zemana: Probrali jsme postup vyjednávání o vládě a dali si frťana

Právo, tin
Lány

Premiér Jiří Rusnok novinářům v neděli odpoledne po čtyřhodinové schůzce s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že hlavu státu informoval o svých schůzkách s politiky. Diskutovali i o programovém prohlášení vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

„Pan prezident má ve mě absolutní důvěru, neříká nám, co tam má být,“ řekl Rusnok. "Takže předpokládám, že budeme pokračovat tak, jak jsme započali," uvedl předseda vlády, kterého prezident do funkce vybral po pádu koaličního kabinetu Petra Nečase (ODS) bez porady s parlamentními stranami.

Rusnok i Zeman nyní jednají s poslaneckými kluby o případné podpoře vlády ve Sněmovně. Premiér už jednal s ČSSD a komunisty, v pondělí chce jednat s předsedou VV Vítem Bártou. TOP 09 a ODS podle svých předsedů žádná jednání s Rusnokem zatím naplánovaná nemají.

Za prezidentem v Lánech v neděli byla na návštěvě šéfka poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová, v pondělí přijdou šéfové klubu ČSSD, KSČM a TOP 09.

„Alespoň nějaký růst”

Podle Rusnoka jsou vládními prioritami snaha pomoci nastartovat "alespoň nějaký" hospodářský růst. "Budeme všechna svá rozhodnutí zvažovat v kontextu tvorby pracovních míst a určitě nám do toho zapadá také regionální aspekt," vypočítal.

Premiér, který se v pátek sešel se zástupci Asociace krajů ČR, se zmínil o "křehké situaci" v regionech, například v Moravskoslezském kraji v souvislosti s problémy hornictví a hutnictví.

Rusnok ujistil Zemana o tom, že má zatím z fungování vlády "velmi dobrý pocit". Všichni jeho ministři prý přistupují k práci "velmi angažovaně v dobrém slova smyslu", pracují prý "od rána do večera" a snaží se řešit akutní věci, stabilizovat své týmy včetně personálních výměn. Rusnok uvedl především ministryni spravedlnosti Marii Benešovou.

Fischera měnit nebude

Kauzu Jana Fischera nevnímá Rusnok jako problém. Financování kampaně podle něj má na starosti volební tým. "Ale Jan Fischer, protože je slušný člověk, to samozřejmě nebude házet na volební tým a té záležitosti se aktivně chopil," hájil ministra premiér.

„Jan Fischer v tomto směru žádné resty nemá,“ řekl.

K Fischerovu odvolání, které žádají některé politické strany, premiér podle svých slov nemá důvod, ministr je prý výkonný a kompetentní.

"Lidé potřebují chodit do práce, dostávat výplatu, potřebujeme fungovat jako spolehlivý partner a váha toto problému je úplně marginální," řekl předseda vlády.

U rybníčku si dali frťana

Rusnok se Zemanem poobědvali bažantí vývar, pečená bažantí prsíčka s těstovinami a čokoládovou zmrzlinu.

„Měli jsme dobrý oběd, pak jsme si v zámeckém parku dali kávu a frťana u rybníčku s lekníny,“ přiblížil Rusnok novinářům průběh jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám