Hlavní obsah

Rittig si jako právníka najal bývalého vrchního žalobce Rampulu

Právo, Josef Koukal

Bývalý pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, dnes advokát, převzal zastoupení lobbisty Ivo Rittiga v kauze bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové. Jeho náměstkem byl do konce loňského června, kdy Rampula rezignoval, Libor Grygárek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Článek

Ten přitom figuruje v policejních protokolech o domovních prohlídkách z poloviny června jako jeden z podezřelých v rámci skupiny, která měla ovlivňovat veřejné zakázky. Policisté prověřují, zda se Grygárek nemohl podílet na zametání zločinů.

Grygárek ještě ve funkci čelil kritice za časté telefonáty s dalším z podezřelých, lobbistou Romanem Janouškem, z roku 2011. Jeho byt v budově Galerie Myšák v pražské Vodičkově ulici dokonce sousedí s Janouškovou kanceláří. Grygárek, který už ze státního zastupitelství také odešel, však doposud nebyl z ničeho obviněn a sám se označuje za nevinného.

Rampula: Nevím o souvislosti mezi nimi

„Skutečně mi byla udělena plná moc panem Ivo Rittigem k jeho zastupování, v současné době je to ale pouze plná moc. Zatím jsem v této věci žádné úkony neprováděl,“ potvrdil informace Práva Rampula.

„Vzhledem k tomu, že nevím, jakou souvislost má pan Grygárek s panem Rittigem, nevidím ani důvod, proč bych zastupování osoby, která mě o to požádala, nemohl převzít,“ podotkl Rampula.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

„Jako advokát mám určité povinnosti a v případě, kdy bych vyhodnotil, že nemůžu něčí zastupování převzít, tak to samozřejmě neudělám. V opačném případě zastupování převezmu,“ vysvětlil Právu bývalý žalobce. „Nemohu se rozhodovat na základě toho, co se píše v novinách. Až budu mít dostatek informací, pak je teprve mohu vyhodnotit,“ dodal Rampula.

Samotný Grygárek označil již dříve své kontakty s Rittigem za sporadické, navíc je prý před delší dobou ukončil.

Rittig nečelí žádnému obvinění

Ani Rittig, označovaný za jednoho z kmotrů, doposud nečelí žádnému obvinění. Jeho právnička Karolína Babáková Právu přiznala, že byl v kontaktu s Nagyovou, jednal s ní i o vnitrostranických problémech ODS v době, kdy se schylovalo k rezignacím rebelujících poslanců Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy.

Ty policie podezírá z korupce, když měli výměnou za mandáty požadovat posty v orgánech státních podniků. Nejvyšší soud je však tento týden na návrh Tluchořova obhájce Marka Nespaly vyňal z dosahu trestního stíhání kvůli jejich tehdejší poslanecké imunitě.

Právě Rittigovo sledování odstartovalo rozsáhlou kauzu kolem Nagyové. Policie v souvislosti s ním zkoumá například údajně předraženou zakázku na vypracování etického kodexu pro Lesy ČR.

Rittig, který se netají svými politickými kontakty a sám se hrdě označuje za lobbistu, prý už policii opakovaně nabídl svou výpověď.

„Vzhledem k tomu, že k vyšetřování údajného vztahu pana Rittiga a pana Grygárka byla nelogicky připsána i kauza paní Nagyové, Ivo Rittig opakovaně nabízel podání vysvětlení, aby jeho nevyslechnutí nebylo důvodem trvající vazby. Bez reakce orgánů činných v trestním řízení,“ uvedla Babáková.

Ta navíc klientovým jménem podala stížnost na postup vyšetřovatelů.

Žádá vrácení zabavených věcí

Rittig totiž od začátku července žádá policii o vydání věcí, které mu byly zabaveny při domovních prohlídkách. Vadí mu i to, že jeho právníci nebyli údajně přizváni k otevírání zapečetěných předmětů minulý týden.

Počítače, mobily, tablety a další zabavené věci prý potřebuje k dalšímu podnikání, navíc za jejich provoz dál platí peníze například formou paušálů mobilním operátorům.

„Do jaké míry je standardní či nestandardní přítomnost advokátů u rozpečeťování předmětů zajištěných při domovních prohlídkách, nevím. Stěžovat si je každopádně jejich právo,“ podotkl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který prohlídky v domech a kancelářích podezřelých v červnu prováděl, Pavel Hanták.

Rittigovou stížností se zabývá dozorový státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Rostislav Bajgar.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám