Hlavní obsah

Příznivci Rusnokovy vlády v ČSSD posilují. Navzdory Sobotkovi

Novinky, Jiří Ovčáček

Sociální demokraté v pátek odpoledne řešili na jednání stranického předsednictva v Lidovém domě postoj k vládě Jiřího Rusnoka. K závěru ale nedošli, shodu mají oznámit až 6. srpna, těsně před hlasováním o důvěře kabinetu. Podle informací Novinek ale neuspěl lídr ČSSD Bohuslav Sobotka v debatě na předsednictvu s kritickým názorem na Rusnokův tým.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

ČSSD se podle zdroje z jednání dopředu dohodla, že předsednictvo nepřijme žádný závěr. Další z účastníků pak pod podmínkou anonymity prozradil, že Sobotka nyní nemá ve vedení strany dost hlasů pro to, aby uspěl s návrhem nepodpořit Rusnokovu vládu a jít do druhého pokusu sestavit kabinet. Právě o to si už ostatně Sobotka řekl.

V debatě byl podle zdroje z rokování většinově odmítnut i Sobotkův další návrh, aby poslanci ČSSD při hlasování o důvěře opustili jednací sál. Takové řešení by znamenalo, že by Rusnokova vláda důvěru nezískala.

Hašek, Škromachi i Tejc proti šéfovi

Proti Sobotkovým návrhům vystupovali na jednání předsednictva první místopředseda strany Michal Hašek, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc, brněnský primátor Roman Onderka nebo někteří další hejtmani.

Šéfa sociální demokracie naopak podpořili místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek nebo stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier. „Plán B šel do kopru, Bohuslav Sobotka pochopil, že nemá většinu,“ podotkl zdroj z jednání.

Sobotka je ale nadále přesvědčen, že se svým názorem uspěje. Na dotaz, zda je připraven pro Rusnokův kabinet zvednout roku, pokud ČSSD přehlasuje jeho stanovisko, odpověděl: „Já si nemyslím, že bych byl přehlasován vlastní politickou stranou“.

Tejc řekl Novinkám, že definitivní postoj k vládě bude schválen odpoledne 6. srpna. „Sejdeme na společném jednání klubu a předsednictva, pak se sejde samostatně předsednictvo a klub,“ prohlásil. Na 8. srpna je plánováno hlasování o důvěře vládě.

Vedení bude sbírat názory straníků

Podle Haška se nyní bude vedení ČSSD zajímat o názor členů na Rusnokovu vládu. „Debata začala. Očekávám, že příští dva týdny využijeme k získání názorů členské základny a našich voličů a sympatizantů. Samozřejmě se chceme seznámit také s textem programového prohlášení vlády,“ sdělil.

Zaorálek věří, že se jeho straně podaří najít jednotné stanovisko. „Zvažujeme různé cesty, různé strategie,“ prohlásil v ČT. Zmínil i variantu dobrat se voleb cestou tří pokusů o sestavení vlády.

Reklama

Související články

Filip: Rusnoka podpoříme až podle programu vlády

Premiér Jiří Rusnok započal kolečko vyjednávání s lídry politických stran, při kterém je chce přesvědčit k tomu, aby podpořili jeho vládu v hlasování o důvěře....

Výběr článků

Načítám