Hlavní obsah

Špičky ČSSD se na postoji k Rusnokově vládě nedohodly

Novinky, jov

Nejužší vedení ČSSD, politické grémium, v pátek řešilo postoj k vládě Jiřího Rusnoka. K jednoznačnému závěru ale nedošlo. Debata bude pokračovat na jednání předsednictva strany, které se uskuteční odpoledne v Lidovém domě. Ani tam ale verdikt zřejmě nepadne.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva místopředsedové ČSSD Lubomír Zaorálek a Michal Hašek a předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Článek

„Žádné usnesení nebylo. Debata bude pokračovat na předsednictvu,“ řekl Novinkám šéf poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha vyřkne jeho strana svůj ortel k Rusnokově vládě až na počátku srpna, kdy se poradí poslanci a předsednictvo. Sejít se může i nejvyšší orgán ČSSD mezi sjezdy, ústřední výkonný výbor (ÚVV). „Pokud by to bylo nutné,“ poznamenal k tomu Škromach.

Postoje k Rusnokovu kabinetu jsou ve vedení ČSSD podle stranického místopředsedy „různé“. Podrobnosti sdělit nechtěl. „Zatím jsme si řekli, že se nebudeme vyjadřovat k jednotlivým možnostem. Nyní názor hledáme,“ popsal strategii špiček sociální demokracie.

V uplynulých dnech připustil podporu Rusnokově vládě první místopředseda Michal Hašek za podmínek, že její program bude v souladu s programem ČSSD, vysvětlí se financování prezidentské kampaně ministra financí Jana Fischera a kabinet bude překlenovací do předčasných voleb. [celá zpráva]

Škromach ve čtvrtek uvedl, že by se ČSSD měla spíše zajímat o názor voličů Miloše Zemana než o zákulisní pletichy s TOP 09. Narážel tím na snahu sociální demokracie vyjednat s bývalou vládní stranou podporu předčasných voleb. [celá zpráva]

Výrazně kriticky se k Rusnokově vládě vyjadřují stínoví ministři Jiří Dienstbier a Vladimír Špidla. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pak vyzval prezidenta, aby mu svěřil druhý pokus o sestavení vlády, pokud ta Rusnokova důvěru Sněmovny nezíská.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám