Hlavní obsah

Zeman začne jednání o Rusnokově vládě setkáním s VV

Novinky, jov

Do vyjednávání o podpoře Rusnokově vládě se vloží, jak avizoval, prezident Miloš Zeman. Tuto neděli se v Lánech setká s šéfkou poslanců VV Kateřinou Klasnovou, v pondělí pak s Jeronýmem Tejcem, se šéfem klubu ODS Markem Bendou a s předsedou klubu TOP 09/STAN Petrem Gazdíkem. V úterý přijme šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Benda s Gazdíkem ve čtvrtek oznámili, že si rádi prezidenta Zemana vyslechnou, ale že nejsou zvikláni ohledně hlasování proti vládě, neboť za důležitější považují bránit ústavní zvyklosti a vlády vzniklé na základě většinové vůle Sněmovny.

ODS i TOP 09 navrhují Zemanovi na premiérku Miroslavu Němcovou (ODS) se 101 hlasy.

Šéfka LIDEM Karolína Peake pozvánku k prezidentovi Zemanovi nedostala, ačkoliv na začátku krize u něj byla třikrát, což je víc než jiní politici. Strana LIDEM stále nemá svůj klub, má jen osm poslanců a nejnižší počet je deset.

Sněmovna už několik měsíců odkládá novelu zákona, která tuto hranici snižuje na šest. Senát ji dolní komoře vrátil, ale bývalá koalice si není jista, zda pro tento případ udrží stojedničkovou většinu, kterou pro přehlasování senátního veta potřebuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus: Fischer znehodnotil Rusnokovu vládu

Jméno ministra financí Jana Fischera znehodnotilo úřednickou vládu premiéra Jiřího Rusnoka, řekl bývalý prezident Václav Klaus. Prezident Miloš Zeman podle...

Filip: Rusnoka podpoříme až podle programu vlády

Premiér Jiří Rusnok započal kolečko vyjednávání s lídry politických stran, při kterém je chce přesvědčit k tomu, aby podpořili jeho vládu v hlasování o důvěře....

Výběr článků

Načítám