Hlavní obsah

Sněmovna zmírnila pravidla pro vazbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecká sněmovna ve středu odhlasovala novelu, která zmírňuje pravidla pro vazební stíhání. Obviněný člověk by si mohl vybrat, zda chce nekuřáckou celu nebo celu samostatnou. V některých případech by mohl ředitel věznice umožnit návštěvu „bez sluchové, popřípadě i zrakové kontroly”.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Hlavním cílem je stav, kdy vazba nebude horší než výkon trestu," řekla už dříve zpravodajka Jana Černochová (ODS). To se často, především v případech tzv. koluzní vazby děje. Obvinění, kteří jsou do vazby posláni, aby neovlivňovali svědky, mají jen mizivý kontakt s okolím.

Sněmovna naopak neschválila návrh Jana Chvojky (ODS), podle kterého by věznice musela zajistit obviněným lidem na jejich žádost odpovídající práci. Také by musela podporovat zaměstnávání kvalifikovaných vězňů.

Schvalování předlohy se nezúčastnil expremiér Petr Nečas (ODS) pro možný střet zájmů. Ve vazbě je expremiérova přítelkyně a někdejší nejbližší spolupracovnice Jana Nagyová. "Když pánbůh Ištvan dopustí, i vazbu spustí," řekl ve středu Nečas, kterého chtěl státní zástupce Ištvan stíhat v kauze "trafik" pro tři exposlance ODS.

Místo kapesného balíček

Vládní novela zákona například nahradí sociální kapesné vězňů balíčkem obsahujícím základní věci osobní potřeby. Nyní má vězeň, který nepracuje a nemá jiný příjem, nárok na stokorunu měsíčně. Vězni si ale prý často kupují cigarety a na základní hygienické prostředky jim peníze nezbydou.

Zákon o výkonu trestu odnětí svobody také nově výslovně stanoví, že "velmi nebezpeční" odsouzení se ve věznicích umisťují odděleně od ostatních, a to na základě rozhodnutí ředitele věznice zpravidla v odděleních se zesíleným zabezpečením. Opatření se týká například vězňů odsouzených k výjimečnému trestu nebo těch, kteří se v posledních pěti letech pokusili z věznice utéct.

Novela dále zvyšuje maximální možnou výši pokuty, kterou lze vězně potrestat za kázeňský prohřešek, a to z 1000 na 5000 korun. Podle ministerstva ukládá Vězeňská služba kázeňskou pokutu zhruba ve 30 případech za rok.

Vězňům se zákonem nově výslovně stanoví povinnost dodržovat noční klid během osmihodinové doby určené ke spánku, nekouřit v místech, kde je to zakázáno mimo jiné kvůli možnému ohrožení zdraví nekuřáků, či podrobit se testu na užití návykových látek a uhradit náklady případného pozitivního testu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám