Hlavní obsah

Další výslechy jsou nezákonné, tvrdí Šnajdrův advokát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právní zástupce Marka Šnajdra má za to, že jeho klient již po rozhodnutí Nejvyššího soudu nemá status obviněného. Nezákonné jsou proto podle něj i další výslechy v případu údajného uplácení, tvrdí Lukáš Trojan. Obrátil se proto na Nejvyšší státní zastupitelství, aby další výslechy zatrhlo.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Právník Lukáš Trojan

Článek

Šnajdrův advokát Lukáš Trojan se ve středu zúčastnil policejního výslechu svědka Miroslava Dvořáka. Ten je předsedou představenstva Českého aeroholdingu, do nějž po složení mandátu zamířil jeden z obviněných poslanců – Ivan Fuksa.

"Hned na začátku výslechu jsem vznesl námitky k jeho zákonnosti. Výslech se totiž konal ve věci obviněných Šnajdra, Fuksy a dalších. Trojice bývalých poslanců už přitom obviněna není," uvedl.

Obvinění trvá, tvrdí žalobce i soud

V usnesení Nejvyššího soudu je podle Trojana jasně uvedeno, pro jaký skutek jsou exposlanci vyňati z trestního stíhání, přičemž tento skutek je totožný s tím, který popisuje policie v usnesení o zahájení trestního stíhání. "Nechápu tedy, na základě jaké právní konstrukce se pan Ištvan domnívá, že jsou stále stíháni," podotkl.

Ištvan ve středu řekl, že obvinění exposlanců trvá, přičemž o jeho dalším osudu rozhodne Nejvyšší státní zastupitelství, které bude posuzovat stížnosti obviněných proti zahájení trestního stíhání.

To, že rozhodnutí o vynětí z trestního řízení automaticky neznamená zrušení obvinění, potvrdil i mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. "O tom musí rozhodnout státní zástupce a policejní orgán," řekl.

Tluchoř, Šnajdr a Fuksa se poslaneckého mandátu vzdali po rebelii proti vedení své strany. Umožnili tak schválení daňového balíčku bývalé vlády Petra Nečase (ODS), která s ním spojila hlasování o důvěře. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem. Policie v tom spatřuje formu korupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Expremiér Nečas chce Ištvanův konec

Expremiér Petr Nečas vyzval k odejmutí kauzy kolem údajného uplácení bývalých poslanců ODS Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Reagoval tak na úterní...

Výběr článků

Načítám