Hlavní obsah

Fischerův donátor Dráb: Šlo o mé soukromé peníze, protislužbu od státu nechceme

Ladislav Dráb, který ministru financí Janu Fischerovi poslal peníze na splacení dluhu, trvá na tom, že se jednalo o jeho soukromé finance. Zároveň v tiskovém prohlášení uvedl, že energetická skupina CE Group, kterou vlastní, nebude jednat s vládou Jiřího Rusnoka o využití jejího plynového zásobníku na Žďársku ke skladování státních hmotných rezerv.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer sleduje ve svém volebním štábu výsledky prvního kola prezidentské volby.

Článek

"Peníze vložené na prezidentský transparentní účet pana Jana Fischera byly výlučně mými finančními prostředky z dividend. Vklad hotovosti mou osobou s předložením osobních dokladů je zcela v souladu se zákony České republiky," uvedl Dráb.

Toho Fischer v pondělí vyzval, aby objasnil původ darovaných peněz, neboť se objevily pochyby o transparentnosti daru, když se ukázalo, že 1,34 miliónu korun vložil na Fischerův účet v hotovosti.

Nebude chtít protislužbu

Dráb v prohlášení zdůraznil, že za poskytnutí finančního daru nepožaduje od úřednické vlády žádné protislužby. CE Group proto nebude s Rusnokovým kabinetem jednat o případném využití zásobníku plynu, který vybudovala, pro potřeby státu. "Vybudování rychlého zásobníku je čistě komerční projekt, jehož příprava byla zahájena již v roce 2007 v původní lokalitě Okrouhlá Radouň (na Jindřichohradecku). Jeho kapacita bude v budoucnu pronajímána a využívána komerčními subjekty," upřesnil Dráb.

Fischerův sponzor vybral od března 2012 do stejného měsíce letošního roku celkem 6 950 000 korun z účtu v Raiffeisen Bank. Potvrzení o výběru prý ve středu předal Fischerovu tajemníkovi Martinu Hakaufovi. Sedmdesát procent z finanční podpory, kterou neúspěšnému prezidentskému kandidátovi vyplatil, zaslal podle svého vyjádření již 5. dubna. V té době nikdo nemohl předpokládat, co se v české politice odehraje na přelomu června a července, dodal Dráb.

Fischerova prezidentská kandidatura skončila s několikamilionovým dluhem. Bývalý předseda vlády čelí pochybnostem o původu peněz, kterými dluhy zaplatil. Několik milionů korun přišlo na jeho účet v krátké době před oznámením, že bude ministrem financí v Rusnokově kabinetu.

Reklama

Související články

Sobotka odmítl schůzku s Fischerem

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se odmítl setkat s ministrem financí Janem Fischerem kvůli financování prezidentské kampaně. Fischer nabídl Sobotkovi právě na...

Výběr článků

Načítám