Hlavní obsah

Ministr Fischer přešel do protiútoku a vyčítá Schwarzenbergovi jeho sponzory

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Jan Fischer ve středu v Poslanecké sněmovně reagoval na slova exprezidenta Václava Klause, že „znehodnotil“ Rusnokovu vládu. Zkritizoval také předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Jan Fischer

Článek

„Nevím, jak jsem ji mohl znehodnotit tím, že jsem od začátku postupoval maximálně transparentně a čistě. Já jsem zřídil transparentní účet, který ani nebyl ze zákona povinný, zveřejňoval jsem online jména sponzorů. Od začátku jsem říkal, že jako nezávislý kandidát budu potřebovat sponzory a že to nebudou právnické osoby, ale fyzické osoby. Teď se objevily nějaké problémy, tak jsem dva sponzory vyzval k vysvětlení,“ řekl Právu Fischer.

„Karla Schwarzenberga, který ani během kampaně nedokázal odstoupit z ústavní a exekutivní funkce, podporovalo 23 právnických subjektů. Zajímá to někoho?“ uvedl ministr.

Ten stále čeká na vyjádření podnikatele Ladislava Drába, který byl dříve jeho zaměstnavatelem. Už dříve poskytl Fischerovi 2,9 miliónu na kampaň a poté, co bylo známo, že se stane ministrem, mu daroval další 1,34 miliónu. Peníze však přinesl do banky v hotovosti, což vyvolalo pochybnosti. Dráb se později hájil, že šlo o firemní peníze a Fischer o tom věděl.

Fischer dal Drábovi na vysvětlenou čas do středečního odpoledne. „Po 16. hodině vydám prohlášení,“ řekl Právu.

Prezident Václav Klaus v úterý uvedl, že Jan Fischer "znehodnotil" vládu Jiřího Rusnoka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka odmítl schůzku s Fischerem

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se odmítl setkat s ministrem financí Janem Fischerem kvůli financování prezidentské kampaně. Fischer nabídl Sobotkovi právě na...

Výběr článků

Načítám