Hlavní obsah

Vyslání Klausové na Slovensko už nic nebrání, řekl Zeman

Právo, pra, rsk

Zelenou na post velvyslankyně Česka na Slovensku má nyní podle prezidenta Miloše Zemana Livia Klausová. „Nic tomu nebrání. Myslím, že se současným ministrem zahraničí bude lepší domluva nežli s panem Schwarzenbergem,“ řekl v úterý Právu Zeman s narážkou na zásadní spor s exministrem zahraničí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Livia a Václav Klausovi a prezident Miloš Zeman na recepci pořádané ruskou ambasádou.

Článek

Zeman také prosazuje jako velvyslance v Moskvě europoslance za KSČM Vladimíra Remka. Premiér Jiří Rusnok ani ministr zahraničí Jan Kohout se oběma jménům nebrání.

Kohout už také začal naplňovat svá slova o personálních změnách v Černínském paláci. V úterý odvolal generálního sekretáře resortu Jaromíra Plíška a šéfku kabinetu ministra Kateřinu Weissovou. O tom, že oba na MZV skončí, psalo Právo již minulý týden.

Odvolání potvrdila ČTK mluvčí resortu Johana Grohová. Řízením kabinetu byl dočasně pověřen první náměstek ministra Jiří Schneider, pozice generálního sekretáře zůstává zatím volná.

Weissová usilovala o vedení ambasády v Londýně. Plíšek se měl stát velvyslancem na Slovensku.

Na pozicích náměstků zatím zůstávají Schneider, exposlanec ODS Tomáš Dub a diplomatka Veronika Kuchyňová Šmigolová, kterou Schwarzenberg jako ministr v demisi jmenoval do funkce náměstkyně 1. července. Její osud je podle informací Práva také nahnutý.

S nástupem Kohouta se také odblokovala jednání s Hradem o velvyslancích. Diplomatický zdroj potvrdil Právu, že se ambasadorem v Brazílii stane velvyslanec v Mexiku Jiří Havlík, který má od brazilské strany již agrément.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám