Hlavní obsah

Zeman: Je na Fischerovi a Rusnokovi, jak se k dluhům ministra financí postaví

Novinky, val

Prezident Miloš Zeman soudí, že je na Janu Fischerovi a Jiřím Rusnokovi, jak se postaví k záležitosti kolem splacení dluhů prvně jmenovaného. Řekl to poté, co společně s kardinálem Dominikem Dukou slavnostně poklepali na základní kámen mobilního hospice v Červeném Kostelci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pokud jde o Jana Fischera, je záležitostí jeho a samozřejmě i pana ministerského předsedy, jak se k věci postaví,“ reagoval Zeman na dotaz novinářů, co říká na nastalou situaci.

Fischerovi po prezidentské kampani zůstaly několikamiliónové dluhy. Brzy poté, co si jej Jiří Rusnok vybral za ministra financí, je ale splatil, což vyvolalo spekulace o původu peněz. Pochyby budí například více než miliónový dar od podnikatele Ladislava Drába, který peníze uložil na Fischerův účet v hotovosti. Fischer už vyzval Drába, aby objasnil původ peněz, nebo je vrátí.

Zeman zdůraznil, že Fischer už dříve prohlásil své dluhy za soukromou záležitost a slíbil je splatit do 26. července. „Sám se domnívám, že není důvod cokoli utajovat a že je užitečné být maximálně transparentní,“ prohlásil prezident.

Ten se také vyjádřil ke středeční mimořádné schůzi Sněmovny, na které se bude řešit možné rozpuštění dolní komory. Zeman zdůraznil, že na její rozpuštění nemá vliv ani prezident, ani premiér. „Je její výsostné rozhodnutí, zda to zítra učiní, nebo ne,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám