Hlavní obsah

Ústecká ČSSD vyzvala k aktivní podpoře Rusnokovy vlády

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Vedení sociální demokracie v Ústeckém kraji se v pondělí vyslovilo pro to, aby poslanci ČSSD, pokud se ve středu nerozpustí Sněmovna, aktivně podpořili vládu Jiřího Rusnoka. Podle krajského výkonného výboru by se sociální demokracie měla „spolupodílet na záchraně naší země”. Novinky o schválení usnesení informoval šéf krajské organizace Radek Scherfer.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Foldyna sedí v KVV ČSSD Ústeckého kraje.

Článek

„KVV ČSSD Ústeckého kraje si je plně vědoma, že nejlepším řešením pro naši zemi v současné politické a hospodářské krizi jsou předčasné volby. V případě, že by se ČSSD nepodařilo zajistit podporu v PSP pro rozpuštění Sněmovny, jsme přesvědčeni, že je třeba udělat vše, aby nedošlo k pokračování vlády Nečase bez Nečase či jiných pravicových vládních alternativ. Jsme přesvědčeni, že je třeba se spolupodílet na záchraně naší země a konat v zájmu občanů ČR, a tak aktivně vyjádřit podporu vládě Jiřího Rusnoka,“ usnesly se špičky ústecké krajské organizace ČSSD.

Pokud se Sněmovna ve středu nerozpustí, sociální demokraté se budou otázkou případné podpory Rusnokově vládě zabývat pravděpodobně tento pátek. Ve straně ale kromě výzev k podpoře nového kabinetu zaznívají i pochybnosti. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka považuje za problém působení Jana Fischera na postu ministra financí, a to kvůli náhlému uhrazení dluhů z kampaně pro přímou volbu prezidenta penězi od sponzorů těsně před nástupem do čela resortu.

Podporu Rusnokova kabinetu nevylučují ani komunisté. Zajímají se ale také o to, jak to bylo s financováním Fischerovy kampaně. Předseda KSČM Vojtěch Filip navíc chce, aby Rusnok osvětlil i případ spojený s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. Po firmě Agrotrade, kterou na přelomu tisíciletí vlastnila jeho rodina, zbyly dluhy ve výši zhruba 600 miliónů korun. „KSČM požádá premiéra Jiřího Rusnoka o vysvětlení k mediálním kauzám týkajícím se ministra financí Jana Fischera a ministra zemědělství Miroslava Tomana,“ uvedl v pondělí Filip.

Agrotrade: Údaje o dluzích jsou nepravdivé

Akciová společnost Agrotrade se ale v pondělí proti informacím o dluhu ze servisu ČTK s odvoláním na Respekt ohradila.

„Údaje o fiktivních dluzích firmy Agrotrade a.s. jsou nepravdivé a mají sloužit k diskreditaci firmy a nového ministra zemědělství Miroslava Tomana. Odmítáme takové neseriózní informace a budeme právní cestou žádat nejen omluvu, ale i příslušné odškodnění, uvedl Ivan Kozel, právník společnosti Agrotrad.

Reklama

Výběr článků

Načítám