Hlavní obsah

Ministerstvo školství nebylo nestranné při hodnocení dotačních projektů

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Resort školství dostatečně nezajistil nestrannost při hodnocení projektů v rámci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, konstatoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ten prověřil nastavení programu i konkrétní projekty za 4,8 miliardy korun, a to v letech 2009 až 2012.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V části sledovaného období působil v čele ministerstva škoství Petr Fiala (na snímku). Toho minulý týden vystřídal Dalibor Štys.

Článek

„Ministerstvo školství nezabezpečilo dostatečně nestrannost při hodnocení projektů, když jeden expert byl členem jedné z výběrových komisí a zároveň se podílel i na nastavení a schvalování kritérií pro hodnocení projektů. Resort školství nedodržel také některé archivační povinnosti,“ informoval úřad.

Tomu vadí také to, že ministerstvo nepořizovalo záznamy z nestandardních jednání mezi hodnotiteli projektů a žadateli, přestože tato jednání mohla mít vliv na změnu posudku projektových žádostí. „U tří projektů kontroloři zjistili negativní komentáře k žádostem, a přesto jejich následné hodnocení bylo kladné,“ upozornili kontroloři.

Resort také podle NKÚ chyboval v administrativní kontrole výdajů a dopustil se porušení rozpočtové kázně až ve výši jednoho miliónu korun. „K největšímu z nich v hodnotě 535 tisíc korun došlo, když příjemce dotace vyúčtoval výdaje na základě rámcové smlouvy s dodavatelem, jehož nabídka měla být ze soutěže vyřazena,“ sdělil NKÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám