Hlavní obsah

Fischer se pustil do Kalouska: Ministerstvo vnímá jako svůj majetek

• Aktualizováno

Ministr financí Jan Fischer, na něhož se snáší kritika ze všech stran, v neděli zaútočil na svého předchůdce Miroslava Kalouska. Podle něj ztrácí soudnost a resort začal vnímat jako svůj majetek. Reagoval tak na Kalouskovo hodnocení výměny náměstků v resortu. Fischer povýšil Evu Anderovou, která se angažovala v jeho prezidentské kampani.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer.

Článek

Kalousek v pátek řekl, že sám chtěl Anderovou odvolat poté, co se dozvěděl, že se jako vysoká úřednice na ministerstvu angažuje bez vědomí nadřízených v prezidentské kampani.

Neodvolal ji až po přímluvě nadřízeného náměstka Anderové Tomáše Zídka. Právě toho nyní Anderová nahrazuje. Kalousek její chování nazval odporným. „To, že aktivně nahradila svého šéfa, který ji loajálně zachránil, pokládám za lidsky odporné,“ řekl v pátek Novinkám exministr.

Právě fakt, že chtěl Kalousek Anderovou propustit, se ale nelíbí Fischerovi. „Po téměř sedmi letech opustil ministerstvo financí, které zřejmě začal vnímat jako svůj vlastní majetek. Považuji za skandální jeho arogantní způsob jednání, kdy chtěl paní Anderovou z ministerstva vyhodit jen kvůli jejím aktivitám mimo její pracovní dobu,“ uvedl Fischer.

Fischer připomněl, že Anderová byla v jeho poradním sboru a práci vykonávala ve volném čase.

Kalousek v rozhovoru pro Právo ohledně svého dlouholetého působení v resortu řekl, že ministr je jen politik a „musí počítat s tím, že si druhý den zabalí, protože to není práce navždy“. „A jelikož s tím počítáte, tak vás to ani nepřekvapí, když to jednou přijde,“ uvedl.

ČSSD Fischera nechce

Náměstkyně ale není největší problém, kterým se musí Fischer zabývat. Premiér Jiří Rusnok čelí výzvám, aby jej odvolal, protože je nedůvěryhodný. Důvodem jsou peníze, které dostal na splacení své prezidentské kampaně od soukromých sponzorů ihned poté, co vyšlo najevo, že bude ministrem financí.

Nelíbí se to především ČSSD. Její předseda Bohuslav Sobotka to označil za vážný střet zájmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám