Hlavní obsah

Žádný žid nemůže být pro státní pokladnu horší než Kalousek, řekl Babák

Aktualizováno

Poslanec VV Michal Babák se ve vysílání České televize hrubě a zcela nevhodně vyjádřil na adresu nynějšího i bývalého ministra financí. Narážka s rasistickým podtextem, kterou Babák v Otázkách Václava Moravce (OVM) s úsměvem pronesl, zaskočila moderátora Moravce.

Babákův přešlap o Kalouskovi a Fischerovi v OVMVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Žádný žid nemůže být pro státní pokladnu horší než pan Kalousek,” uvedl  Babák s poukazem na Jana Fischera a jeho předchůdce Miroslava Kalouska (TOP 09).

„Nehledejte v tom žádné rasistické narážky,“ komentoval svůj výrok poslanec.

„To záleží na vás, co si o tomto výroku pomyslí diváci média veřejné služby,“ zareagoval na nepovedený vtip Moravec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Michal Babák (VV), Pavel Kováčik (KSČM), Helena Langšádlová (TOP 09), Jiří Pospíšil (ODS), Jeroným Tejc (ČSSD) a moderátor Václav Moravec

Politici se v OVM bavili mimo jiné i o možné podpoře úřednického kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka. Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika je Fischer pro vládu „koulí na noze“, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka hovořil o „vážném střetu zájmů“.

Fischer splatil dluhy za prezidentskou kampaň až těsně před jmenováním vlády a z pozice ministra financí bude šéfovat i finančně-analytickému útvaru (FAÚ), který se zaměřuje na odhalování daňových deliktů a praní špinavých peněz.

Sobotka nechce válku ČSSD a prezidenta

Sobotka v první části pořadu hovořil i o vztazích s prezidentem Milošem Zemanem. Mimo jiné řekl, že nechce stranu zavléct do války s prezidentem. Nechtěl komentovat ani výroky kancléře Vratislava Mynáře, který jej označil za slabého předsedu. [celá zpráva]

„Kancléř, který je placen z peněz daňových úředníků, by měl vystupovat jako státní úředník a neměl by se přímo politicky angažovat. Myslím, že ty útoky mohou komplikovat vztahy mezi prezidentem a sociální demokracií,“ uvedl Sobotka, který však nevidí důvod, aby o nich jednal s prezidentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám