Hlavní obsah

Zeman sahá po moci, řekl Schwarzenberg a připomněl podobnost s lety 1933 a 1948

Aktualizováno

Bývalý ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg označil v nedělním vydání rakouského deníku Kleine Zeitung kroky prezidenta Miloše Zemana za pokus o převzetí moci. Zároveň přirovnal prezidentův výklad ústavy k uchopení vlády nacisty v Německu v roce 1933 či komunisty v Československu v únoru 1948. Prezidentova mluvčí Hana Burianová řekla, že prezident nebude výroky šéfa TOP 09 komentovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Exministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Článek

„Instalování Rusnoka do funkce předsedy vlády proti vůli parlamentu je ze strany Zemana ,saháním po moci‘,“ uvedl podle Kleine Zeitung Schwarzenberg.

„Zeman je prvním prezidentem přímo zvoleným občany a myslí si, že mu to automaticky dává větší pravomoci. Tvrdí, že se přísně drží ústavy, není ale prý vázán jejími zvyklostmi,“ vylíčil exministr přístup Zemana, se kterým v lednu prohrál ve druhém kole prezidentských voleb.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

„Tuto čistě formální interpretaci ústavy už v minulosti jednou využily různé vlády, aby se dostaly k veškeré moci: v lednu 1933 v Německu a v únoru 1948 v Československu,“ doplnil Schwarzenberg.

Zemanův kancléř Vratislav Mynář ČTK řekl, že Schwarzenbergovy výroky jsou pro něj zklamáním. Podle něj se Schwarzenbergovi neúspěchem v prezidentské volbě a ztrátou vládní funkce pravděpodobně rozbořil svět. „A jedině z toho snad pramení tyto záležitosti, které si myslím, že do slušného politického slovníku vůbec nepatří,“ řekl Mynář.

Zeman ponechal výroky bez komentáře

Prezident Miloš Zeman nechal výroky šéfa TOP 09 bez reakce. „Pan prezident je s rodinou v Lánech a nebude v tuto chvíli vyjádření pana Schwarzenberga nijak komentovat,“ sdělila Novinkám mluvčí Hradu Hana Burianová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

První místopředseda ČSSD Michal Hašek vyzval Schwarzenberga, aby se za výroky prezidentovi omluvil. „Vyzývám pana předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, aby přestal poškozovat pověst ČR a omluvil se za své dnešní výroky občanům a prezidentovi ČR. Srovnání současného politického vývoje v ČR s nástupem nacismu a komunismu je hrubým znevážením demokratické volby občanů ve svobodných prezidentských volbách,“ uvedl Hašek.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka tak razantní nebyl. Řekl, že Schwarzenbergovy výroky jsou přehnané a nemístné. Připomněl ale i Zemanův výrok v rozhovoru pro Právo o tom, že pojem ústavní zvyklosti je idiotský, a dodal, že vláda Jiřího Rusnoka nemá legitimitu.

List Kleine Zeitung připomněl, že nový premiér Rusnok musí nyní do 30 dnů požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru, a i když ji nezíská – čemuž podle listu vše nasvědčuje –, bude moci „ze Zemanovy milosti“ vládnout až do regulérních voleb v květnu příštího roku. S tím se ale prý pětasedmdesátiletý Schwarzenberg nehodlá smířit.

„Jako starší ročník, který zažil diktaturu, budu proti tomu bojovat všemi silami. Budeme bránit legalitu republiky v plném nasazení,“ prohlásil v rakouském listu nedávný šéf české diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám