Hlavní obsah

Ministr Balvín dostal za slova o štědrých dávkách od levice za uši

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový ministr kultury Jiří Balvín se při svém nástupu příliš dobře nezapsal u levicových politiků. Kritiku sklidil za výrok, že by se peníze ze „štědrých dávek“ mohly „přelít“ na kulturu. A právě poslanci ČSSD a KSČM zvažují, že by mohli podpořit Rusnokův kabinet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Balvín před Kramářovou vilou

Článek

„Nemyslím si za prvé, že by byly nějaké štědré. Svědčí to o tom, že o resortu kultury nemá ponětí. Má svůj rozpočet a je věcí ministra, jak jej přerozdělí na jednotlivá odvětví. Že by se peníze měly brát ze sociálních dávek, je podle mě nesmysl,“ řekl Právu poslanec soc. dem. Jan Chvojka.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach nad Balvínovým výrokem povzdechl. „Myslím, že nemá smysl komentovat výroky nového ministra kultury.“

Podle středočeského poslance ČSSD Richarda Dolejše jde o důkaz jeho tvrzení, že Rusnokova vláda je politickým a personálním kočkopsem. „Je iluzí se domnívat, že bude akceschopná a politicky čitelná. Nevěřím, že bude hájit zájmy voličů levého středu. Například osoba pana Fischera je orientována evidentně pravicově, o čemž vypovídají jeho výroky v době prezidentské volby,“ řekl.

Tejc: Krátilo se už sedm let

Šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc doporučil Balvínovi, aby se osobně seznámil se situací lidí, kteří se ne svou vinou dostali do tíživé sociální situace. „Nový ministr kultury by se měl zajít podívat za zdravotně postiženými, za rodinami s dětmi, kde jeden z rodičů nemůže najít práci. Po sedmi letech pravicových vlád už krácení bylo dost. Tyto nápady považuji za mylné. Skoro ten výrok přičítám tomu, že pan ministr možná v tu chvíli hledal zdroje, ale myslím si, že to není nejšťastnější nápad, od kterého upustí,“ poznamenal.

Podle předsedy komunistických poslanců Pavla Kováčika není možné řešit financování resortu kultury na úkor sociální oblasti.

„Mně líbila reakce nového ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka, který to bral jako docela dobrý vtip. Tak jsem to vnímal. Kultura je silně podfinancována, ale řešit to na úkor sociální oblasti není možné,“ podotkl Kováčik.

Reklama

Výběr článků

Načítám