Hlavní obsah

VV chtějí milióny po poslancích LIDEM

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věci veřejné zaútočily na své bývalé stranické kolegy, kteří přešli během poslaneckého mandátu do strany LIDEM. Chtějí po nich, aby zaplatili do stranické pokladny po sedmi miliónech korun za porušení smlouvy o poslušnosti, kterou ještě jako véčkaři před volbami podepsali.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kateřina Klasnová, Radek John Vít Bárta (všichni VV)

Článek

Poslanci LIDEM začínají dostávat dopisy od právního zástupce Věcí veřejných Jana Matese, který je k zaplacení vyzývá. Podle něj totiž odchodem ze strany porušili vázací smlouvu, kterou dnešní předseda a duchovní otec VV Vít Bárta sepsal v březnu 2010 se všemi kandidáty do Sněmovny.

Smlouva má krkolomný název Smlouva o úpravě vzájemných vztahů politické strany a kandidáta politické strany pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR…

Výzvu k úhradě má redakce Práva k dispozici. Její obdržení Právu potvrdila předsedkyně LIDEM Karolína Peake (ta výzvu dostala podle svých slov už podruhé, poprvé před půl rokem) a také poslankyně Lenka Andrýsová.

Karolína Peake v pátek Právu řekla, že výzvu svěřila svým právním zástupcům, kteří se už advokátovi VV ozvali, ten však na jejich odpověď zatím nereagoval.

Obsah té smlouvy se po složení poslaneckého slibu dostal do rozporu s ústavou, čili tu smlouvu považuji za neplatnou,“ řekla Právu Peake.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake (LIDEM)

Věci veřejné do smlouvy totiž vložily dodatek, že smlouvě je nadřazena ústava a její porušení by měly individuálně rozhodovat soudy. Karolína Peake coby místopředsedkyně poslaneckého klubu VV tehdy vázací smlouvu obhajovala. „Pokud by přišla k soudu, tak je na soudu, aby řekl, zda je tato smlouva platná a zdali povinnosti vyplývající z této smlouvy platí,“ říkala v říjnu 2010, tedy několik měsíců o složení poslaneckého slibu, Peake o smlouvě, kterou dnes označuje za protiústavní.

Kritika ze všech stran

Smlouvu o poslušnosti kritizovali odborníci i veřejnost. Iniciativa Vyměnili jsme politiky dokonce na podzim 2010 podala stížnost k Ústavnímu soudu. „Článek 26 ústavy výslovně říká, že poslanci a senátoři vykonávají svůj mandát osobně v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy,“ řekl tehdy ústavní právník Jan Kysela.

Nějaká šance na úspěch určitě je. Netvrdím, že je stoprocentní
Místopředseda VV Michal Babák

Podle advokáta VV však dnešní členové LIDEM porušili ustanovení smlouvy, že se po dobu její účinnosti nestanou členy jiné politické strany či hnutí, stejně jako to, že po čtyřletou dobu poslaneckého mandátu zůstanou v poslaneckém klubu VV.

Bárta chce podle advokáta po uprchlících z VV zpět peníze, které do nich v rámci předvolební kampaně investoval.

„Můj klient vám zajistil na vlastní náklady propagaci vaší osoby a vašich názorů v médiích, prostřednictvím internetu a reklamních prostředků,“ napsal Mates.

„V rámci přípravy na výkon poslance parlamentu vám poskytl mediální školení, poradenství a informační zázemí v oborech, které nejsou vaším profesním oborem, ale jejich znalost nebo přehled o nich jsou nutné pro kvalitní plnění úkolů poslance, služby profesionálního fotografa a další související plnění,“ napsal ještě Mates.

V pátek Právu řekl, že nic víc po telefonu komentovat nebude.

Podle místopředsedy VV Michala Babáka zaslání dopisů vyžadovali po straně její členové a sympatizanti. „Nějaká šance na úspěch určitě je. Netvrdím, že je stoprocentní, ale dva právníci rovná se tři názory a u soudců to bude obdobné,“ řekl Právu.

Babák přiznal, že ve straně se debatuje o tom, že by celou kauzu mohl řešit soud. „Určitě by to bylo vhodné v případě Peake, která celou smlouvu jako právnička sama vypracovala, podepsala a pak porušila. To může být zajímavý proces,“ dodal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Michal Babák (VV)

Protiústavností ale argumentují i další členové LIDEM. „Smlouva také obsahovala ustanovení, že jí je nadřazená ústava, princip volného mandátu a poslanecký slib.

Právě k těmto institucím jsem se přiklonila, když jsem se rozhodla tým VV opustit. Je mi líto, že ani po třech letech působení nerozumí moje bývalá strana základním principům naší ústavy. To je další důkaz toho, že jsem se rozhodla správně,“ řekla Právu Lenka Andrýsová, která označila tyto praktiky za „nepříjemné a nedemokratické“.

Místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová údajně zatím výzvu neobdržela. Smlouvu, kterou před třemi lety podepsala, označila za protiústavní. „VV tehdy předložily něco, co neměl podepsat vůbec nikdo. Že jsem to podepsala, vyplynulo z mé tehdejší obrovské nezkušenosti,“ uvedla Navrátilová. Smlouvu tehdy odmítla podepsat například poslankyně LIDEM Jana Suchá.

„Žalovat bych mohl já svou bývalou stranu za přeběhnutí od proklamovaných cílů a programového prohlášení vlády, které dojednalo tehdejší vedení s Radkem Johnem a Vítem Bártou v čele,“ reagoval poslanec LIDEM Viktor Paggio.

Anketa

Měli by poslanci LIDEM vracet peníze Věcem veřejným?
ano
76,6 %
ne
23,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21526 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám