Hlavní obsah

Násilí v Budějovicích odsoudily desítky lidí

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Desítky lidí se v pátek sešly po 16 hodině na Piaristickém náměstí, aby v reakci na demonstrace v minulých týdnech odsoudily násilí v Českých Budějovicích. Na shromáždění, které vzniklo z iniciativy občanů, promluvil i rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Prohlásil, že konflikt na Máji je účelově zneužit extrémisty.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Násilí odsoudily na českobudějovickém Piaristickém náměstí desítky lidí.

Článek

„Konflikt na českobudějovickém sídlišti Máj, který je nejspíš vyjádřením dosud latentní nespokojenosti s místními poměry, je zcela účelově zneužit profesionálními extrémisty k daleko závažnějším a nebezpečnějším projevům násilí a xenofobních nálad. To jakou měrou vyhřezla rasová netolerance vyzývající k oddělení romské minority až po výkřiky mající temnou minulost v hrůzách druhé světové války, ke kterým se přidávají mnohdy bezdůvodně další občané, je alarmující. Je třeba toto počínání velmi silně odmítnout, “ zdůraznil na shromáždění Grubhoffer v prohlášení sepsaném se senátorem Jiřím Šestákem.

Jeden z účastníků ho přerušoval výkřiky, ale jinak si vysloužil za svůj projev souhlasný potlesk.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Na českobudějovickém Piaristickém náměstí se sešly desítky lidí.

Na shromáždění promluvila také celá řada dalších obyvatel Českých Budějovic, kteří prý nechtějí zastírat těžkosti soužití na Máji, ale důrazně odsuzují násilí.

„Změňme současnou atmosféru města Českých Budějovic, která vytváří dojem, že velké množství budějovických občanů je k extremismu tolerantní a někteří ho dokonce podporují,“ píší v prohlášení pořadatelé akce.

Podle nich lze situaci na sídlišti Máj vyřešit jedině nějakými konkrétními konstruktivními kroky. Tím by mohl být nový projekt Streetwork Máj. „Jeho smyslem je nabídnout všem místním dětem kvalitní volnočasové aktivity a pomoci znovu nastartovat komunikaci mezi zdejšími lidmi,“ řekla za českobudějovickou diecézní charitu Věra Michalicová. Shromáždění se neslo v poklidné atmosféře.

Reklama

Související články

Budějovice děsí víkendové protesty

Přesně podle scénáře posledních dvou víkendů se v Českých Budějovicích ponese zřejmě i ten nadcházející. Na pátek se od 16 hodin chystá shromáždění proti...

Výběr článků

Načítám