Hlavní obsah

Vazba je standardní postup, odpověděl Ištvan na Nečasovu kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan odmítl emotivní kritiku expremiéra Petra Nečase, že vazební stíhání obviněných v kauze Nagyová žalobci uměle prodlužují. Nečas po svém pátečním výslechu prohlásil, že Ištvana bude činit osobně zodpovědného, pokud vazba někomu z obviněných zhorší jejich zdravotní stav. Podle vrchního státního zástupce ale na průběh vyšetřování dohlíží soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivo Ištvan

Článek

„Vazbu na návrh státního zastupitelství nařídil soud, a to je standardní postup,“ řekl Ivo Ištvan v rozhovoru pro Českou televizi. Petr Nečas (ODS) právě délku vazby, která trvá téměř měsíc, po svém výslechu ostře zkritizoval.

Ivo Ištvan také odpověděl na Nečasovy výhrady o špatném zdravotním stavu některých obviněných ve vazbě. Pokud má někdo zdravotní problémy, existují podle Ištvana „možnosti, jak to řešit.“

Petr Nečas exkluzivně pro Novinky.cz o svém výslechu a kauze NagyováVideo: Novinky

Vazbu na některé obviněné v kauze Nagyová Ištvan znovu hájil s tím, že by podle něj mohlo dojít k maření vyšetřování, případně ovlivňování svědků. To je prý i důvod, proč s vazbou souhlasil soud.

Podle Ištvana bylo dosud vyslechnuto zhruba 28 lidí a vyšetřovatelé budou dále pokračovat. Vrchní státní zástupce odmítl i kritiku, že si mohli expremiéra pozvat dřív. „Byl vyslechnut teď, nemohl být vyslechnut dřív,“ uvedl, aniž by chtěl rozvést proč. Bývalý předseda vlády podle něj „prohlásil, že má zásadní informace, které potřebuje sdělit, a my jsme mu dali prostor, aby to státnímu zástupci sdělil“.

Celým smyslem výslechu bylo podle Ištvana to, aby Petr Nečas mohl říci, co chtěl. Pokud ho poslanci nevydají k trestnímu stíhání, nebude to mít na vývoj kauzy vliv, uvedl Ištvan. Petr Nečas by podle jeho slov dál zůstal v pozici svědka.

V kauze, která vedla k odstoupení Nečasovy vlády, bylo zatím obviněno sedm lidí. Ve vazbě zůstává bývalá šéfka premiérovy kanceláře Jana Nagyová i trojice exposlanců ODS Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa, kterým měly být podle vyšetřovatelů nabídnuty posty ve státních nebo polostátních firmách za to, že neshodí vládu při klíčovém hlasování ve Sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám