Hlavní obsah

Pecina chce příští rok tisíc nových policistů

Ministr vnitra Martin Pecina po jednání s policejním prezidentem Martinem Červíčkem uvedl, že chce v příštím roce přijmout tisíc nových policistů a získat pro svůj resort dvě až tři miliardy navíc, což by umožnilo i růst jejich platů o tři až pět procent.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina.

Článek

Podle Peciny chybí v rozpočtu vnitra asi osm miliard korun ročně. „Ale to nemůžu dostat příští rok, to je asi nesmyslný požadavek, takže jestli se budeme bavit o dvou nebo o třech miliardách, tak to si myslím, že může být nějaký limit, který může být smysluplný,“ prohlásil Pecina.

Pecina již dříve sdělil, že chce, aby měl sbor mezi 41 500 a 42 000 příslušníky místo současných 38 500. „Já budu usilovat o to, ať se nám na příští rok zvýší počet tabulkových míst i skutečný stav o tisíc policistů, a takto bych chtěl pokračovat až po nějakou úroveň, na které se shodneme, že je v pořádku,“ uvedl ministr. Podle něho to ale bude muset ještě posvětit vláda. „Já nejsem ministr, který by tady byl čtyři roky a dělal dlouhodobé koncepce,“ dodal.

Červíček ministra a vicepremiéra doplnil, že doplnit stavy by chtěl pouze v některých regionech podle aktuální bezpečnostní situace. „V konečném důsledku by mělo dojít k tomu, že posílíme konkrétní obvodní oddělení, konkrétní kriminálky, kde považujeme situaci za nejvíce rizikovou,“ podotkl policejní prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám