Hlavní obsah

Dostavba Temelína je důležitá, míní nový ministr životního prostředí

Novinky, jas

Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský den po uvedení do funkce zavítal na návštěvu jaderné elektrárny Temelín. Už při uvedení do úřadu říkal, že je zastáncem bezuhlíkatých zdrojů energie. I po návštěvě elektrárny vyzdvihoval potřebu energetické soběstačnosti a nezávislosti, čemuž by podle něj dostavba Temelína pomohla.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Nový ministr životního prostředí Tomáš Podivínský (vpravo) a ředitel divize finance společnosti ČEZ Martin Novák na tiskové konferenci před Temelínem.

Článek

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová konstatovala, že ačkoliv pamatuje řadu ministrů životního prostředí, žádný z nich Temelín nenavštívil.

Podivínský, který se Temelínu věnoval již v minulosti během působení na vídeňské ambasádě, připomněl, že nynější dva bloky vyrobí tolik energie jako solární panely zabírající plochu 50 000 fotbalových hřišť. Větrné elektrárny o stejném výkonu by zabraly takovýchto hřišť dokonce 180 000, dodal Podivínský s tím, že by se ČR měla vyhnout situaci, kdy by byla závislá na energii z dovozu.

O Temelínu již Podivínský hovořil i s premiérem Rusnokem. „A naše názory na jadernou energetiku a na elektrárnu Temelín jsou velmi blízké,“ dodal.

Energetická společnost ČEZ počítá s tím, že by dostavba dvou temelínských bloků mohla začít zhruba za pět let. V současné době probíhá výběrové řízení. ČEZ jedná s americko-japonskou společností Westinghouse a česko-ruským Konsorciem MIR.1200.

Dostavba by byla jednou z největších zakázek v historii Česka. Náklady se odhadují až na 300 miliard korun a dva další bloky by měly více než zdvojnásobit současný 2000megawattový výkon elektrárny. Podle některých kritiků je dostavba zbytečná a nemusí se ekonomicky vyplatit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám