Hlavní obsah

Kočkopes, nebo val proti pravici? V ČSSD zuří boj o vztah k Hradu

Právo, Jiří Ovčáček

Sociální demokracii dělí postoj k vládě Jiřího Rusnoka. Část ČSSD nevylučuje možnost vyslovit tomuto kabinetu důvěru, odpůrci pak hovoří o páté koloně Hradu ve straně a vyčítají některým ministrům pravicovost.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se svými spolustraníky.

Článek

Ve čtvrtečním rozhovoru pro Právo vyslal prezident Miloš Zeman ČSSD vzkaz, aby Rusnoka podpořila, pokud nechce, aby se k moci vrátila pravice.

Nejostřeji se vyjádřil středočeský poslanec sociální demokracie Richard Dolejš. Rusnokovu vládu odmítl, označil ji za marketingový tah ve prospěch Strany práv občanů – zemanovců (SPOZ). ČSSD by podle něj v případě, že nebude rozpuštěna Sněmovna, měla sama převzít vládní odpovědnost.

Věřím, že poslanci ČSSD nepodlehnou tlaku Hradu a jeho páté koloně v ČSSD.
Richard Dolejš

„Rusnokova vláda je personální a politický kočkopes, který je marketingovým tahem ve prospěch strany SPOZ a v neprospěch ČSSD a jejích voličů. Věřím, že poslanci ČSSD nepodlehnou tlaku Hradu a jeho páté koloně v ČSSD,“ řekl Právu.

Podle Dolejše v případě, že neprojde návrh ČSSD na rozpuštění Sněmovny, nastává nová situace. „V tom případě by měla být ČSSD připravena převzít vládní odpovědnost a vládnout třeba i menšinově,“ dodal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Richard Dolejš a František Bublan (oba ČSSD)

Menšinové vládnutí přitom považuje za reálnou možnost. Soudí, že pro nepřijatelnost Rusnokovy vlády má soc. dem. šanci získat toleranci pro svůj kabinet.

Záleží však na prezidentu Miloši Zemanovi, zda by při druhém pokusu pověřil šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotku sestavením vlády.

Sobotka podporu Rusnoka nevyloučil

Podle Dolejše je ale nemožné, aby šla soc. dem. do rizika, kdy by do května vládl v zemi „kočkopes bez politické odpovědnosti vůči voličům a konkrétní parlamentní politické straně“. Rusnokovu vládu navíc označil v této souvislosti za hrozbu.

„To by znamenalo omezení parlamentní demokracie,“ soudí Dolejš. Doplnil, že pokud nebude dolní komora rozpuštěna, je pravděpodobné, že se volby budou konat koncem roku nebo v řádném termínu.

Prioritou ČSSD nadále zůstávají nové volby, ne podpora vlády, která nemá mandát od voličů.
Bohuslav Sobotka

Odstup od Rusnokovy vlády dal najevo i předseda soc. dem. Sobotka, podporu ale výslovně nevyloučil.

„Na debatu o prezidentské vládě je dost času. Navíc ani nevíme, jaké bude její programové prohlášení, řada členů vlády je orientována pravicově. Prioritou ČSSD nadále zůstávají nové volby, ne podpora vlády, která nemá mandát od voličů. Nejlepším řešením je rozpuštění Sněmovny,“ řekl ve čtvrtek Sobotka na dotaz Práva, zda by jeho strana měla vyslovit důvěru kabinetu v případě, že se nerozpustí Sněmovna.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek sice také chce předčasné volby, ale pokud pravice nepodpoří rozpuštění Sněmovny, na pořad podle něj přijde právě podpora Rusnokovy vlády.

Nejhorší variantou je vláda Nečase bez Nečase.
Jaroslav Foldyna

„Pokud to ODS, TOP 09 a poslanci Karolíny Peake neudělají, měla by ČSSD nově zvážit a formulovat svůj postoj, včetně možnosti podpory kabinetu Jiřího Rusnoka. Je to podle mého názoru pro ČR určitě lepší řešení než návrat zprofanované pravicové koalice ODS, TOP 09 a LIDEM z politického hřbitova,“ řekl Hašek.

Podobný názor má místopředseda strany Zdeněk Škromach nebo šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc. Přidal se k nim poslanec Jaroslav Foldyna. Domnívá se, že by jeho strana měla za takové situace zabránit návratu pravicové vlády.

„Nejhorší variantou je vláda Nečase bez Nečase,“ uvedl. Tomuto scénáři se podle něj dá zabránit jedině tehdy, když Rusnokova vláda dostane důvěru.

Podle poslance Antonína Sedi, který označil za prioritu předčasné volby, bude jeho strana možnost podpořit Rusnoka a jeho tým určitě zvažovat. Seďa bude ale chtít vědět, co bude v takovém případě následovat, jak se k předčasným volbám dobrat.

Pro Rusnoka je i většina krajů

„Je otázka toho, co bude, když Rusnokova vláda důvěru získá,“ upozornil.

Poslanec Petr Hulinský pouze poznamenal, že pokud nebude dolní komora rozpuštěna, je na poslaneckém klubu, aby se poradil o svém dalším postupu.

Variantu podpory Rusnokovy vlády, pokud nebude rozpuštěna Sněmovna, připouští i většina krajských soc. dem., jak vyplynulo z ankety ČTK.

Někteří z nich, stejně jako Foldyna, vidí v Rusnokově kabinetu možnou obranu před návratem pravicových stran k moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám