Hlavní obsah

Budějovice děsí víkendové protesty

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně podle scénáře posledních dvou víkendů se v Českých Budějovicích ponese zřejmě i ten nadcházející. Na pátek se od 16 hodin chystá shromáždění proti rasismu v centru města, ale v sobotu by měly být znovu i dvě takzvané protiromské demonstrace. Na internetových sítích už přislibují účast stovky lidí.

Foto: David Veis, ČTK

Romští obyvatelé v ulici V. Volfa na sídlišti Máj v Českých Budějovicích čekají, zda budou pokračovat protiromské protesty.

Článek

Důvodem některých demonstrací je prý řádění menšiny na českobudějovickém sídlišti Máj. Ve čtvrtek odpoledne však neklidu na Máji vůbec nic nenasvědčovalo. V nejvyhlášenější Volfově ulici si hrály děti, dospělí se vraceli z práce a někteří postávali a diskutovali.

„O sobotě víme a všichni se zavřeme doma. Někteří lidé už tady prodávají byty a chtějí se odstěhovat. Máme normálně strach především o děti, ale rozhodně žádné odvety nechystáme,“ sdělil Právu téměř dva metry vysoký Rom.

Mladík Martin Janíček, který parkoval auto kousek od něho, to vidí naprosto jinak. „Demonstrace jsou třeba, aspoň se něco změní. Já sám jsem byl na té předchozí a teď uvidím, jestli půjdu. Oni jen pobírají sociální dávky a nepracují,“ prohlásil.

Místní obyvatelka: Je to přehnané

Mezi ty, které demonstrace otravují, pak patřila mladá matka, která nechtěla prozradit své jméno.

„Žiju tady dvacet let a vím, že problémy vždycky byly. Hlavně když jsme byli malí, ale myslím, že to, co se vypráví, a i samotné demonstrace jsou naprosto přehnané. Tady to opravdu není jako na severu Čech. Před demonstracemi se dalo na sídlišti normálně žít, teď nevíme, jak to bude vypadat dál,“ konstatovala.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Na pískovišti na českobudějovickém sídlišti Máj, kde vznikl prvotní konflikt, si ve čtvrtek odpoledne děti normálně hrály.

Děti byly ve čtvrtek i na pískovišti, kde vznikl konflikt, jenž vyvolal první demonstraci. Nic nenasvědčovalo jakýmkoliv problémům. Sobotu předznamenávaly jen policejní hlídky, které občas projely ulicemi.

Radní: Situace je komplikovaná

Jako daleko komplikovanější vidí situaci na sídlišti po veřejném slyšení ve sportovní hale i všichni českobudějovičtí radní.

„Situace na Máji je komplikovanější, než by se na první pohled zdálo,“ prohlásili radní. Dále uvádějí okamžitá řešení, která by měla přispět k pocitu bezpečí na Máji.

Na sídlišti zůstane minimálně pět dvoučlenných hlídek strážníků a radní také apelují na Policii ČR, aby na Máji vykonávala terénní pochůzkovou službu a do činnosti zapojila i neuniformované policisty. Zároveň varují občany před podporováním radikálních skupin. „Na všechny apelujeme, aby se nezúčastňovali šarvátek a vlastní účastí nepodporovali žádnou radikální skupinu,“ vzkazují radní.

Při posledních dvou sobotách se demonstranti snažili dostat až do Volfovy ulice, kde probíhalo kulturně-společenské shromáždění především Romů. Policie jim v tom chtěla zabránit a zajistila přes 170 lidí.

Svolavateli hrozí pokuta

Tři z nich už obvinila z útoku na veřejného činitele a svolavateli první demonstrace hrozí pokuta od magistrátu pět tisíc korun za přestupek. „Svolavatel tohoto oznámeného shromáždění, 24letý muž z Českobudějovicka, vyzýval shromážděné osoby k neohlášenému pochodu na sídliště Máj,“ sdělil Právu mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám