Hlavní obsah

Okamura žaluje Transparency International a chce její zrušení

Právo, ČTK, nig
Aktualizováno

Senátor Tomio Okamura podal trestní oznámení na společnost Transparency International ČR (TIC). Podle něho se tato organizace dopustila několika trestných činů, mj. zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a trestného činu neoprávněného podnikání. Oznámil to ve čtvrtek na tiskové konferenci v Senátu. Podle programového ředitele TIC Radima Bureše nemají obvinění reálný podklad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Tomio Okamura vystoupil 11. července 2013 k údajnému čerpání veřejných prostředků protikorupční organizací Transparency International.

Článek

Okamura zároveň dal podnět finančnímu úřadu k prověření hospodaření této organizace. Navíc během dvou dnů podá ještě žalobu k Městskému soudu v Praze na zrušení TIC.

„Podle mých zjištění TIC v souvislosti s čerpáním veřejných prostředků soustavně a dlouhodobě páchá trestnou činnost. Činí tak s bohorovností sobě vlastní, neboť se domnívá, že kamufláž, kterou jí poskytuje mediální obraz správce veřejného dobra, spolehlivě zakryje podstatu jejich činnosti,“ prohlásil Okamura.

„Doufám, že se orgány činné v trestním řízení nezaleknou a prověří vše důkladně,“ dodal senátor.

Na tiskovou konferenci pozval prý také zástupce TIC, kteří však svou účast odmítli.

"Dnešní tiskovou konferenci pana senátora Okamury vnímáme jako pokračování ve snaze diskreditovat Transparency International," reagoval později Bureš. "Tyto snahy zesílí vždy, když se naše činnost dotkne zájmů některých mocných skupin. Cílem těchto snah je zabránit TI, aby poukazovala na jednotlivé korupční kauzy," dodal.

„Udělali ze mě málem podvodníka“

Okamura přiznal, že na TIC soustředil svou pozornost poté, co ho tato společnost vloni v prosinci v rámci prezidentské kampaně označila za kandidáta s nejméně transparentní kampaní. Podle něho TIC pracuje „vyděračským“ způsobem, „parazituje na veřejných penězích“ a „likviduje slušné lidi“.

„Já, který jsem neměl ani jeden billboard, ani jednu placenou inzerci, ani jeden leták a nebyl jsem ani jako kandidát připuštěn. Tady jsem se musel dotázat, když na mém transparentním účtu bylo 20 000 korun, proč mě tato organizace označuje za nejméně transparentního, když jsem ani kampaň nezahájil, a nazvala mě málem podvodníkem. Přestože jsem nikdy nic neukradl, nikdy jsem neměl žádnou veřejnou zakázku, nikdy jsem nic špatného neudělal, nebyl jsem obžalován, dokonce mám řidičský průkaz. Proto jsem zpozorněl a vyžádal si od ministerstev, Úřadu vlády i Evropské komise údaje, co, kdy, kde TI zaplatily,“ objasnil Okamura.

Pracovali na tom půl roku

Trestní oznámení na základě analýzy získaných skutečností a jejich porovnání s výročními zprávami TIC připravoval Okamura půl roku spolu s advokáty, daňovými poradci a účetními.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Tomio Okamura ve čtvrtek sdělil, že podá žalobu na Transparency International

Jako příklad uvedl případ, kdy TIC měla podle faktur od ministerstva zemědělství o poradenské činnosti do konce roku 2011 inkasovat 1 350 000 korun, avšak ve své výroční zprávě za rok 2011 tuto částku neuvedla. Okamurův tým nalezl v této zprávě v souvislosti s touto smlouvou uvedenou pouze částku 456 930 korun.

Obdobně TIC podle Okamury zatajila v této své zprávě i 120 000 korun, které měla v prosinci 2011 dostat za analýzu judikatury okresních soudů ve věcech úplatkářství za období 2007 až 2009.

„Společnost, která nás tady peskuje, že máme být transparentní, se takto chová,” prohlásil senátor.

Na tapetě hlavně resort zemědělství

Trestné činy zkreslování údajů o stavu hospodaření by mohly být vyhodnoceny jako daňový únik, za který by podle senátora mohl statutárnímu orgánu TIC hrozit až pětiletý trest. Těchto činů se měla TIC dopouštět především při spolupráci s Úřadem vlády a ministerstvem zemědělství.

Do resortu zemědělství a také na podnik České dráhy se soustředila také pozornost Okamury při vyhodnocování veřejných zakázek. Podle něho se TIC podílela na účelovém obcházení zákona o veřejných zakázkách a za to jejímu statutárnímu orgánu, pokud proběhne vyšetřování a padne obžaloba, může hrozit až osmiletý trest.

Dalšího trestného činu – neoprávněného podnikání – se TIC měla dopustit především tím, že poskytovala auditorské služby, na které nemá oprávnění. Nesrovnalosti v poskytování těchto a také poradenských, právních a kontrolních služeb za odměnu Okamura zjistil opět na ministerstvu zemědělství, hlavně šlo o podnik Lesy ČR, dále na Státním fondu životního prostředí a v Národním technickém muzeu, které spadá pod ministerstvo kultury.

Bureš ale tvrdí, že jeho organizace vykonává poradenskou činnost na základě živnostenského oprávnění k poradenské činnosti v oblasti finanční, organizační a ekonomické. V rámci této činnosti podle něj TIC nikdy neprováděla audit ve smyslu zákona o auditorech o neoprávněném podnikání tedy prý nemůže být řeči. TIC podle Bureše také nikdy v minulosti neplnila veřejnou zakázku, jejíž objem by překročil dva miliony korun. "Zadávací řízení v takových případech není podmínkou," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám