Hlavní obsah

Vláda průměrných úředníků, okomentoval Schwarzenberg Rusnokův tým

Právo, dan, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládu Jiřího Rusnoka politici – hlavně z bývalé vlády – přijímají s velkými rozpaky. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg má pochybnosti o kvalitě některých ministrů. „Rusnok je asi z nich daleko nejlepší, to ostatní je úřednický průměr,“ řekl Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Místopředseda ODS a Sněmovny Jiří Pospíšil Rusnokův kabinet odmítl. „Vnímám to jako vládu přátel a sponzorů Miloše Zemana, která nevznikala z dohody politických stran a kterou nemůžeme podpořit,“ řekl Právu Pospíšil.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska vznikla vláda, která jako první v celé historii českého i československého parlamentarismu vznikla bez dohody parlamentních stran. „Ministři se nebudou odpovídat ani svým voličům, ani svým politickým stranám, ani parlamentním frakcím – možná se někteří budou odpovídat svým sponzorům,“ řekl Kalousek v narážce na rychlé umoření dluhů nového ministra financí Jana Fischera. Dodal, že žádný poslanec TOP 09 Rusnokovu vládu nepodpoří.

Názory se mohou vyvíjet, říká Peake

Šéfka LIDEM Karolína Peake Právu řekla, že nepovažuje za pravděpodobné, že by pomohli nové vládě k důvěře, protože stále preferují vládu s ODS a TOP 09. Zároveň ale nevyloučila, že mohou ještě změnit názor. „Kabinet si přijde pro důvěru za měsíc, názory jednotlivých stran se také mohou vyvíjet,“ uvedla.

K některým ministrům má ale výhrady. „Některá jména – například Jana Fischera kvůli financování jeho kampaně a Vlastimila Picka kvůli nedokončené kauze zneužívání vojenského zpravodajství – nepovažuji za šťastnou volbu,“ uvedla.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik ocenil, že jsou v nové vládě lidé se zkušenostmi ze státní správy.

„Jsou tam lidé, kteří jsou zkušení, většina v těch resortech pracovala, v různých funkcích ve státní správě. Pokud se jedná o odbornost, tak to nemůže být horší, než bylo doposud,“ uvedl. Komunisté připouštějí, že by mohli novou vládu podpořit.

Místopředseda Věcí veřejných Michal Babák Právu řekl, že v prvé řadě jde VV o to, aby byly předčasné volby.

„Když se Sněmovna nerozpustí, tak bych podpořil jakoukoli vládu, která dovede zemi do předčasných voleb a nebude v ní sedět Kalousek a další lidé z dosavadní koalice,“ uvedl s tím, že pokud Rusnokův kabinet dostane důvěru, tak TOP 09 rychle změní názor na rozpuštění Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám