Hlavní obsah

Rusnokova vláda by mohla získat podporu KSČM

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Pokud by soc. dem. se svými 54 poslanci a někteří nezařazení hlasovali ve Sněmovně pro důvěru Rusnokově vládě, uspíšilo by se tím rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb. Právě důvěra vyslovená úřednické vládě by prý přiměla ODS a TOP 09 zvednout ruku pro rozpuštění. Alespoň to tvrdí šéf KSČM Vojtěch Filip, který nevylučuje, že jeho poslanci možná pro novou vládu ruku zvednou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip

Článek

„Nesouhlas s vládou odsunuje předčasné volby. Nechápu, proč to soc. dem. nechce, protože ODS a TOP 09 by byla nucena jít na rozpuštění Sněmovny,“ řekl Právu Filip.

Podle něj klub KSČM o podpoře nejednal, ale pokud nová vláda přijde s tím, že bude vládnout do předčasných voleb, připraví návrh státního rozpočtu a nenechá „kleknout“ čerpání evropských fondů, může hlasy komunistů získat. „Není problém, abychom v takovém případě řekli ano, za těchto podmínek vláda může fungovat,“ uvedl Filip.

Rusnok musí najít sto hlasů

Při plně obsazené Sněmovně bez jediného absentéra, tedy v počtu 198 poslanců, by Rusnokova vláda potřebovala sto hlasů. Dva poslanci – David Rath a Roman Pekárek – totiž sedí za mřížemi.

Šéf komunistů tvrdí, že jeho 26 poslanců je připraveno zvednout ruku pro rozpuštění Sněmovny, a to bez ohledu na to, jak dopadne hlasování o důvěře Rusnokově vládě.

Podobně jsou na tom véčkaři s 11 členy. „Podporu zvážíme, bude záležet na složení vlády a jejím programu,“ řekla Právu šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová. Podle ní zatím zněl sympaticky názor designovaného premiéra, který by chtěl vyřešit zákon o úřednících. Také véčkaři slibují podporu pro rozpuštění Sněmovny. Na to ale potřebují zastánci 120 hlasů, což bez koalice dohromady nedají.

ČSSD trvá na rozpuštění

„Myslím, že je to iluze, takhle uvažovat,“ řekl Právu k Filipovu tvrzení místopředseda soc. dem. a Sněmovny Lubomír Zaorálek. Dodal, že jeho strana bude nadále usilovat o to, aby přesvědčila zejména ODS a TOP 09 k podpoře rozpuštění Sněmovny.

Pro vyslovení důvěry vládě však platí „měkčí“ podmínky. Stačí, když ruku pro zvedne nadpoloviční většina přítomných poslanců. Při tvrdém odporu dnes už bývalé koalice ODS a TOP 09 podporované skupinou poslanců LIDEM ale zatím není pravděpodobné, že by se Rusnokově vládě podařilo důvěru získat, byť premiér opakovaně tvrdí, že okamžikem jmenování svého kabinetu začne vyjednávat s jednotlivými parlamentními frakcemi.

I kdyby nakonec soc. dem. na důvěru kývla spolu se všemi komunisty a véčkaři, dali by dohromady jen 91 hlasů. Vláda by pak musela lovit mezi nezařazenými poslanci, kterých je spolu se skupinkou členů LIDEM celkem 17. Jejich postoje jsou ale nejasné, byť by Rusnok mohl spoléhat díky dosud nejednoznačným vyjádřením Karolíny Peake na možnou podporu jejich osmi lidí.

Zaťatá koalice chce vládnout

Zaťatost končící koalice, která má seznam 101 podpisů pro obnovení své vlády, ale dává tušit, že nikdo z jejích poslanců nebude chtít cuknout. Nelze proto ani příliš spoléhat na to, že by někteří její poslanci úmyslně odešli ze sálu, čímž by snížili počet hlasů nutných pro vyjádření důvěry.

Argumenty bývalé koalice jsou shodné – v parlamentní demokracii se vláda odvíjí od sněmovní většiny a to Rusnokova vláda v žádném případě nesplňuje. „Není to úřednická ani odbornická vláda, je to politická vláda zemanovců, kteří se do Sněmovny nedostali,“ řekl Právu šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík právě s odkazem na parlamentní demokracii v Česku.

„Nemůžeme podpořit vládu, která nebyla vytvořena politickými stranami, nebyla vytvořena na základě většiny ve Sněmovně,“ řekl Právu místopředseda ODS a Sněmovny Jiří Pospíšil. Dodal, že přistoupením na porušení principu parlamentní demokracie, jak to předvádí prezident, by se Česko posunulo k poloprezidentskému systému. „To v žádném případě nechceme,“ řekl.

Anketa

Dostane podle vás Rusnokova vláda ve Sněmovně důvěru?
Ano
63,2 %
Ne
36,8 %
Celkem hlasovalo 16093 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám