Hlavní obsah

Picek: Zůstávám jako nestranický odborník, nezradil jsem

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staronový ministr obrany Vlastimil Picek v rozhovoru pro Právo odmítl, že by jeho přestup do vlády Jiřího Rusnoka znamenal zradu odcházejícího premiéra Petra Nečase (ODS). Chce podle svých slov pokračovat ve vedení resortu jako nestranický odborník, kterým byl i v Nečasově kabinetu. Připomněl, že v čele ministerstva se v poslední době vystřídalo příliš mnoho lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlastimil Picek, ministr obrany, při rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Stálo vás hodně úsilí se rozhodnout k přestupu do vlády Jiřího Rusnoka?

Velice dlouho jsem o tom přemýšlel. Do vlády Petra Nečase jsem vstupoval jako nestranický odborník a toto kritérium převážilo pro to, abych na nabídku Jiřího Rusnoka kývl.

Proč jste tak dlouho váhal?

Po různých peripetiích, které jsem tu na ministerstvu obrany už zažil, tak jsem si dal dlouhý čas na rozmyšlenou a zvažoval jsem veškerá pro a proti. Za dvanáct měsíců se tu vystřídali čtyři ministři a nebylo by vhodné, aby po pěti měsících resort měnil ministra, protože si to nezaslouží.

Váhal jste proto, že ta vláda vzniká za nestandardních podmínek a nelíbí se politikům?

Vznik této vlády je rozhodnutím ústavních činitelů a já nejsem ani politolog, ani politik. Takto to neberu a beru tu vládu jako vládu odborníků.

Podle části ODS jste svým krokem bodl do zad Nečase, který si vás do funkce ministra obrany vyvzdoroval. Jak vnímáte výhrady politiků?

Já jsem žádné silné výhrady nevnímal. Slyšel jsem sice některé výroky svých ještě stávajících kolegů, ale já je tak neberu.

Počítal jste s tím, že jste si svým krokem uzavřel cestu do případné vlády Miroslavy Němcové?

Nechci předjímat, jak dopadne hlasování o důvěře této vládě. To mají v rukou poslanci, kteří budou jistě hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Informoval jste o svém rozhodnutí Nečase?

Informoval jsem ho, že jsem dostal nabídku, i o tom, že jsem nabídku přijal.

Nevadí vám, že část vašich bývalých kolegů váš přestup vnímá jako zradu?

Nepovažuji to za zradu, do Nečasovy vlády jsem vstupoval jako nestranický odborník a tím také zůstanu.

Říkal vám prezident Zeman při rozlučce s odcházejícími ministry, jak si představuje fungování nové vlády?

Řešili jsme spíš odlehčená témata a o fungování ministerstva obrany a armády jsme se vůbec nebavili.

Co chcete na ministerstvu obrany ještě udělat?

Za prvé chci dokončit branné zákony, které jsou ve Sněmovně. Za druhé dokončit organizační změny v armádě i na civilněsprávním úseku ministerstva. A za třetí dál jednat o nadzvukovém letectvu.

Podařilo se vám získat při vyjednávání se Švédy o gripenech lepší nabídku?

O konkrétních parametrech nebudu hovořit, dokud je neprojedná vláda. Ale mohu říci, že jsou ty parametry pro ČR velmi zajímavé.

Splnili jste úkol Nečase, který původní nabídku odmítl a vyzval k dalšímu jednání?

Ano, myslím si, že jsme tento úkol splnili.

Premiér Nečas padl hlavně kvůli skandálu, kdy jeho bývalá šéfka kabinetu Jana Nagyová úkolovala vojenské zpravodajství. Jak chcete změnit systém, aby k podobným excesům nedocházelo?

Pracujeme intenzivně na změnách zákona. Změnit by se měla kontrola vojenského zpravodajství – jak ze strany sněmovní komise pro kontrolu vojenského zpravodajství, tak ze strany ministra obrany.

Učinil jste nějaké kroky, abyste stabilizoval jistě rozjitřenou situaci na vojenském zpravodajství?

Vydal jsem úkoly pověřenému řediteli vojenského zpravodajství, aby posílil kontrolní pojistky, a také jsme se domluvili, že budeme některé záležitosti řešit jiným způsobem než v minulosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám